Redactie - 03 februari 2013

Dell buy-out bijna rond voor ongeveer 24 miljard dollar


De privatisering van Dell is bijna rond, zo melden bronnen aan onder andere Reuters die dicht staan bij de onderhandelingen tussen oprichter en ceo Michael Dell en private equity firma Silver Lake Partners.

Dell wordt mogelijk geprivatiseerd voor een 13 tot 14 dollar per aandeel. Dat is een waarde van 22,6 tot 24,4 miljard dollar. Na dit nieuws steeg het aandeel Dell met 2,5 procent naar 13,57 dollar.

Silver Lake
Michael Dell (foto) blijft meerderheidsaandeelhouder. Silver Lake en Microsoft krijgen een minderheidsaandeel. Er zijn bij de deal vier banken betrokken: Barclays, Bank of America Merrill Lynch, Credit Suisse en RBC Capital. Barclays adviseert Silver Lake, in samenwerking met Perella Weinberg Partners. Dell wordt geadviseerd door JPMorgan Chase & Co. Dell wordt ook bijgestaan door Evercore Partners Inc dat er op let dat zowel Michael Dell als de aandeelhouders goed uit de deal komen.

Windows 8
Indien Dell wordt overgenomen gaat het van de beurs. Dat zou betekenen dat Dell meer vrijheid en flexibiliteit heeft in strategie. Er is dan minder druk en bemoeienis van aandeelhouders en beurswaakhonden. Dell wil meer een IT-totaal leverancier worden en af van het imago dat het alleen pc's en servers levert. Maar volgens ingewijden zou investeerder Microsoft Dell goed kunnen gebruiken om meer Windows 8 pc's, notebooks en tablets te verkopen.

Witold Kepinski