Redactie - 29 januari 2013

KNAW: informaticaonderwijs moet veel beter


Het onderwijs in digitale informatie en communicatie in havo en vwo moet volledig op de schop. Er moet een nieuw, verplicht vak komen in de onderbouw van havo en vwo om 'digitale geletterdheid' na te streven. Daarin moeten scholieren inzicht krijgen in de impact en de risico's van digitale communicatie. Daarvoor pleit de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) dinsdag in een advies aan het ministerie van Onderwijs.

Scholieren zijn erg vaardig met smartphones en social media, maar missen toch basisvaardigheden die nodig zijn in de huidige digitaal gedomineerde samenleving, stelt de KNAW. Daar moet het nieuwe verplichte vak informatie & communicatie verandering in brengen. Het keuzevak informatica moet daarnaast grondig vernieuwd worden. Dat is sinds de invoering ervan in 1995 niet gebeurd, stelt de KNAW. Veel scholen bieden het vak ook niet meer aan.

De KNAW roept hogescholen en universiteiten op om samen goede nieuwe docenten op te leiden voor dit informaticaonderwijs en vindt dat ook het ministerie van Economische Zaken hier een rol in moet spelen.