Nederlandse groothandels en designbureaus scoorden in 2012 hoogst op vastgesteld gebruik illegale software
28-01-2013
Deel dit artikel:

Nederlandse groothandels en designbureaus scoorden in 2012 hoogst op vastgesteld gebruik illegale software


In 2012 hadden groothandels en designbureaus het hoogst vastgestelde gebruik van illegale software, meldt BSA | The Software Alliance (BSA). In beide sectoren stelde BSA vast dat dertien procent van de bedrijven ongelicentieerde software gebruikte. De transportsector eindigde op de tweede plaats met elf procent. De productie- en IT-sector kwamen uit op respectievelijk negen en zeven procent. Het laagste scoorden de retail en de automotive sector met vier procent.
In 2011 hadden bouwbedrijven (negentien procent) en designbureaus (dertien procent) het hoogst vastgestelde gebruik van illegale software. Drie jaar geleden, in 2010, scoorde de productiesector het hoogst met 24 procent.

“Het grootste deel van de bedrijven die we in 2012 bezochten, had de IT ondergebracht in de cloud. Dat geeft aan dat zelfs in de cloud waakzaamheid geboden is. Om onjuiste licenties te vermijden, moeten bedrijven hun software optimaal beheren, zodat ze er maximaal van profiteren”, zegt Julian Swan, Director of Compliance Marketing bij BSA | The Software Alliance EMEA. “Bedrijven gebruiken illegale software vaak onopzettelijk. Het is echter cruciaal dat ze hun licenties goed controleren om kostbare consequenties te vermijden.”

De meest gehoorde excuses van bedrijven in 2012 voor illegaal softwaregebruik zijn geen focus op licenties, de outsourcingpartner had niet verteld dat licenties nodig waren, of licenties zijn te complex.

In zijn strijd voor eerlijke concurrentie in de software-industrie en voor legaal gebruik van software onderzoekt de BSA het vermoedelijke gebruik van illegale software. De organisatie neemt juridische maatregelen tegen bedrijven waar illegale software wordt aangetroffen. Het kan daarbij gaan om een verzoek aan de rechtbank om onderzoek te laten uitvoeren door een deurwaarder en ongelicentieerde software op systemen in beslag te nemen. Een deurwaarder kan daarbij vergezeld worden door IT-deskundigen.

  

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Software