Werk-iPads medewerkers Belastingdienst vallen onder Werkkostenregeling
28-01-2013
Deel dit artikel:

Werk-iPads medewerkers Belastingdienst vallen onder Werkkostenregeling


Consumerisation roept diverse vragen op met betrekking tot het beheer van de IT, onder meer op het gebied van de fiscale constructie. Daar heeft ook de Belastingdienst zelf mee te maken gekregen. De Belastingdienst heeft vorig jaar jaar een deel van zijn medewerkers voorzien van een iPad voor hun werkzaamheden, wat vragen heeft opgeroepen over de staus van die apparaten. Naast het zakelijke gebruik kan de iPad ook voor privédoeleinden worden gebruikt. Net zoals voor iedere andere werkgever heeft dat ook voor de Belastingdienst als werkgever fiscale consequenties.

Het ministerie van Financiën, waar de Belastingdienst onderdeel van is, past sinds 2012 de werkkostenregeling toe. Door deze regeling kan een werkgever maximaal 1,4% (2012) van de totale loonsom (de 'vrije ruimte') besteden aan vergoedingen en verstrekkingen voor werknemers. Als die vrije ruimte overschreden wordt is de werkgever het wettelijke eindheffingstarief aan loonheffing verschuldigd. Onder deze verstrekkingen vallen dus ook de als belast loon ter beschikking gestelde iPads.

Volgens de Belastingdienst zijn de iPads een goed middel om goedkoper en effectiever te werken. Met behulp van iPads wordt de papierstroom teruggedrongen en wordt plaats- en tijdonafhankelijk werken veel beter mogelijk. Niet alleen op de kantoren, maar bijvoorbeeld ook buiten de deur. Bijvoorbeeld de buitencontrole en de invordering door deurwaarders.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Mobility