Solid state drives, mobiele platformen en migraties vormen de grootste risico’s op dataverlies
28-01-2013
Deel dit artikel:

Solid state drives, mobiele platformen en migraties vormen de grootste risico’s op dataverlies


Dataverlies op mobiele apparatuur en solid state drives zullen het komende jaar de vraag naar data recovery services opdrijven. Dat voorspelt Kroll Ontrack, leverancier van producten en diensten rondom data recovery, informatie management en ediscovery. Ook de migratie naar nieuwe platformen brengt een verhoogd risico op dataverlies met zich mee.

Steeds meer bedrijven en consumenten maken gebruik van solid state drives (SSD’s). De complexiteit van de manier waarop data wordt opgeslagen op solid state drives maakt dat het terughalen van verloren data op dat soort schijven een zeer gespecialiseerde en tijdrovende zaak is. “De data recovery van een enkele SSD kan vrijwel net zo complex zijn als een RAID-recovery met acht, zestien of zelfs wel 32 schijven”, zegt Jaap Jan Visser, country manager Kroll Ontrack Nederland. SSD’s zijn een relatief nieuwe technologie en er zijn slechts weinig data recovery leveranciers die kunnen omgaan met de benodigde RAID- of SSD-lagen om de data weer terug te halen in het geval van een storing.

Dataverlies op mobiele devices

Daarnaast signaleert Kroll Ontrack dat met de toename van mobiele devices ook het risico op dataverlies toeneemt, zeker nu nieuwe, mobiele platformen zoals Microsoft Surface en Microsoft Office 365 het gebruik van tablets op het werk stimuleren. Vorig jaar merkte Kroll Ontrack al een stijging van de vraag naar recovery op mobiele apparatuur. “Die stijging was in lijn met de toename van het gebruik van mobiele apparaten zoals smartphones en tablets”, zegt Visser. “Waar we in 2010 nog 50 procent harde schijven met desktopformaat (3,5 inch) en 50 procent harde schijven met laptopformaat (2,5 inch) binnenkregen, zagen we in 2012 een stijging naar 80 procent harde schijven met laptopformaat, waaronder extern geheugen, tablets en telefoons.” Deze stijging zal volgens de data recovery leverancier in 2013 doorzetten.

Het risico van migraties

Tot slot brengen ook de migraties naar nieuwe IT-platformen risico’s met zich mee voor bedrijven. Een van de risico’s is dat er vitale data verloren gaat tijdens het migratieproces als er niet wordt gezorgd voor een goede backup. Een van de platformen waar bedrijven mee moeten oppassen is Windows Server 2012, dat is voorzien van een nieuwe file system (ReFS) en een nieuw storage management system (Storage Spaces). “Nieuwe en verbeterde technologie is waardevol voor bedrijven, maar de keerzijde van de medaille  is dat bedrijfsinformatie risico loopt tijdens het migratieproces als organisaties niet zorgen voor effectieve backups”, zegt Visser. “Onze rol is het anticiperen op de risico’s die nieuwe technologie veroorzaakt. Onze ontwikkelaars zijn continu nieuwe technologieën aan het onderzoeken, zodat we ondersteuning kunnen bieden waar nodig.”

 

 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security