Redactie - 25 januari 2013

Mendix verdubbelt omzet in 2012


Mendix, een Nederlandse softtwareleverancier van het App Platform voor mobiele- en web bedrijfsapplicaties, heeft in 2012 de omzet meer dan verdubbeld ten opzichte van het voorgaande jaar. De groei is mede te danken aan de doorbraak van Mendix in de Verenigde Staten. 

Channel Partners
Exacte omzet- en winstcijfers geeft het bedrijf niet. Bekend is wel dat de omzet uit licenties in 2011 ruim tien miljoen euro bedroeg, zo vertelde Roos in oktober 2011 aan het Financieele Dagblad. In 2012 zou de licentie omzet dus boven de 20 miljoen euro kunnen liggen. Veel licenties worden verkocht door channel partners, zoals Capgemini, FICO, Capegroep, Mansystems, Flowfabric, Nobel, Atos en Centric. Partners zijn een core strategie, aldus Roos.  

Boston
Mendix verplaatste zijn hoofdkantoor van Rotterdam naar Boston, omdat Noord-Amerika de sterkst verkopende regio is geworden, aldus Mendix ceo Derek Roos (foto). De Nederlandse technologie heeft binnen een jaar brede acceptatie verworven in de Verenigde Staten. Mendix is erin geslaagd vele nieuwe klanten aan zich te binden in uiteenlopende sectoren, waaronder verzekeringen, financiële diensten en telecommunicatie. Naast de ontsluiting van de Noord-Amerikaanse markt, is de groei te danken aan een de nieuwe product release ( Mendix App Platform versie 4) en een actieve community van gebruikers.

CIO
Mendix heeft meer dan 20.000 gebruikers wereldwijd bij klanten zoals GE, Roche, ABN AMRO, PostNL, Achmea, TNT en Yahoo. Roos zegt dat Mendix vaker op het lijstje van cio's staat. Onderzoeksbureau Gartner noemde Mendix onlangs een ‘cool vendor’ op het gebied van applicatie ontwikkeling. 

Ernst & Young 
Derek Roos ontving in 2012 de Ernst & Young Emerging Entrepeneur of the Year award. Bestuursvoorzitter Pieter Jongstra, van Ernst & Young, prees Roos omdat deze kans heeft gezien een ondernemersdroom te verwezenlijken met een combinatie van technologie, een nieuwe manier van applicatieontwikkeling en het snel inspelen op kansen in de markt. Mendix wist ook te groeien door een kapitaalinjectie. In 2011 kreeg Mendix 9,2 miljoen euro van investeringsmaatschappijen Prime Ventures en Henq Invest.

Door: Witold Kepinski