Redactie - 23 januari 2013

´Persoonlijke aanpak ontbreekt bij cloud- en hostingdiensten´


Traditionele aanbieders van zakelijke cloud- en hostingdiensten hebben over het algemeen niet de meest klantvriendelijke aanpak, met onpersoonlijke call centers en soms vrij bureaucratische SLA´s. Dat is de oprichters van UNITT, dochter van het hostingbedrijf Combell Group, een doorn in het oog. Zij willen de Nederlandse markt voor cloud- en hostingdiensten daarom op een andere manier gaan benaderen.

Het nieuwe directieteam van UNITT bestaat uit mensen die hun sporen hebben verdiend op de markt voor cloud- en hosting-diensten, onder meer bij Verizon-dochter Terremark. Zo was Hans Reinhart (foto), Managing Director van UNITT, bij Terremark Business Development Manager. Ook Rense Buijen, Director Sales Engineering en Ramon Schonhage, Sales Director, hebben gewerkt bij deze Amerikaanse leverancier.

Geen nummer in een call center

Reinhart: “Wij geloven dat er een markt is voor echte managed services. En dan bedoelen we niet de volledig geautomatiseerde diensten van grote aanbieders, maar zeker in Nederland is er behoefte aan partijen die de zorg volledig uit handen nemen. Klanten willen zich niet met de technische kant bezig houden, maar zich volledig kunnen richten op hun online activiteiten. Wij nemen ze de zorgen voor de infrastructuurlaag uit handen.”

De spelers die dit voorheen aanboden verdwijnen volgens hem steeds meer uit de markt, omdat ze door grote internationale partijen worden overgenomen. `Daarmee komen ze in een heel ander marktsegment in terecht, en laten ze een gat liggen. Dat proberen wij op te vullen, en dat dit aanslaat merken we uit de vraag die we nu al krijgen. Mensen willen dat de leverancier dicht bij de klant staat, en niet een nummer zijn in het call center van de leverancier.”

Vraag naar ondersteuning

Er is volgens hem nog veel vraag naar ondersteuning. “Cloud is voor veel bedrijven een technologie die ze niet goed begrijpen, en ze weten niet goed wat ze ermee kunnen. Bij de grote aanbieders heb je nog veel technische kennis nodig. De meest succesvolle bedrijven die daar gebruik van maken hebben zelf een grote technische staf, maar dat is alleen voor grote organisaties weggelegd. Wij helpen de bedrijven die niet beschikken over die gespecialiseerde technische staf.”

Moederbedrijf van UNITT is het Belgische Combell Solutions, dat een omvang heeft van tachtig medewerkers en al dertien jaar de infrastructuur voor bedrijfskritische online applicaties in de Benelux beheert, zoals e-commerce, online media en bedrijfsapplicaties.