Redactie - 10 januari 2013

KPN moet van rechter 8,5 miljoen euro boete betalen


KPN moet van de rechtbank in Den Haag een boete betalen van 8,5 miljoen euro die het in 2010 is opgelegd door de Nederlandse telecomtoezichthouder Opta. Het Nederlandse College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) wees het beroep van KPN af.

 
Retailbesluit en het Vaste Telefoniebesluit
KPN kreeg in 2010 een boete van 10 miljoen euro omdat het in de periode 2004 2006 kortingen heeft gegeven aan zes grote zakelijke service providers. Welke dat zijn is onbekend. "Daarmee schond KPN haar verplichtingen uit het Retailbesluit en het Vaste Telefoniebesluit. OPTA legde daarvoor terecht een boete op.
De overtredingen door twee contracten merkte OPTA terecht als recidive aan. KPN heeft namelijk het risico genomen (opnieuw) een overtreding te begaan, nadat zij kennis had gekregen van een eerder boetebesluit", zo meldt rechtspraak.nl.
 
Recidive
De overtredingen door vier contracten die KPN al vóór dat eerdere boetebesluit heeft gesloten, vormen echter geen recidive. Daarom verlaagt het College van Beroep voor het bedrijfsleven de boete van ruim 10 miljoen euro tot iets meer dan 8,5 miljoen euro, zo meldt de rechtbank 

Door: Witold Kepinski