Redactie - 07 januari 2013

Visie: Klaar voor de toekomst


De cloud wordt vaak gezien als de oplossing voor al onze problemen. De cloud biedt ook ontelbaar veel mogelijkheden en voordelen: van het verhogen van de slagkracht tot het bieden van – misschien wel levensreddende – nieuwe omzetmogelijkheden voor serviceproviders die de noodzakelijke omvorming tot cloudbroker doormaken. Het cloudbrokermodel is een mooie kans voor serviceproviders om zich van concurrenten te onderscheiden door hun bestaande aanbod te combineren met nieuwe cloudservices. Het is echter van cruciaal belang dat die nieuwe cloudservices zijn toegesneden op de behoeften van een specifieke markt. Te generieke cloudservices houden een risico in: grote ondernemingen en MKB´ers zullen namelijk  niet zomaar alle cloudservices van één provider willen gebruiken. Dus: kies je doelgroep zorgvuldig en pas daar je specifieke aanbod op aan.

Wat heeft het MKB echt nodig?
Voor telecombedrijven met veel klanten in het MKB, is het aanbieden van Software-as-a-Service (SaaS) de beste strategie. Zo kunnen ze naast telecomdiensten ook SaaS-applicaties verkopen. Dan is het niet voldoende om eenvoudige levering en facturering te bieden, ook de verschillende SaaS-applicaties moeten worden gecombineerd en data en services als één geheel worden aangeboden.

Een goed voorbeeld van deze aanpak is te zien bij Clouditalia, dat samen met Cordys de levering van een set bedrijfsservices realiseert dat specifiek gericht is op het MKB. Clouditalia levert kant-en-klare telecommunicatie- en cloudservices waarmee het MKB direct aan de slag kan. De kracht van deze benadering zit in de mogelijkheid om diensten als Salesforce.com naar believen te combineren met andere services waaronder die van Clouditalia zelf. Omdat de levering van deze cloudservices gebaseerd is op het bestaande telecomaanbod van het bedrijf, kunnen klanten op een voordelige manier extra services toevoegen en gebruiken.

Uit data van de Forrester Forrsights Survey, blijkt dat bedrijven eind 2012 gemiddeld negen SaaS-applicaties tegelijk gebruikten. In 2013 stijgt dit aantal naar verwachting tot dertien. Dit vraagt om verdere automatisering van facturering en integratie van alle gebruikte SaaS-applicaties, inclusief flexibele abonnementen per werknemer. Juiste deze veranderingen leveren nieuwe, waardevolle mogelijkheden op voor toekomstige SaaS-brokers.

De enterprise-benadering
Bedrijven die serieus de overstap maken naar een infrastructuur in de cloud, zullen een mix van services nodig hebben, mogelijk van verschillende providers. System integrators en providers van cloudinfrastructuren zullen hier het meeste voordeel uit halen wanneer zij fungeren als Infrastructure-as-a-Service (IaaS)-brokers. Dit IaaS-model is krachtig doordat aanbieders de lage prijzen van cloudproviders kunnen combineren met data- en rekencapaciteit die tijdelijk op locatie beschikbaar is. De modellen verschillen in betrouwbaarheid, prijs, locale aanwezigheid van datacentra, plaatselijke wetgeving, prestaties en een groot aantal andere kenmerken. System integrators kunnen een langdurige relatie opbouwen met hun klanten door eigen, unieke clouddiensten te combineren met IaaS-modellen van andere aanbieders. De unieke waarde en compleetheid van deze pakketten die bestaan uit diensten van meerdere aanbieders, zorgen ervoor dat ze zeer gebruiksvriendelijk op de markt gebracht kunnen worden.

Een van de cloudbrokermodellen bestaat uit het aanbieden van deels private en deels publieke cloudtoepassingen: de zogenoemde hybride cloud. Volgens de Forrester Forrsights Hardware Survey gebruikt op dit moment 9% een hybride cloudinfrastructuur. In 2015 zal dit percentage naar verwachting oplopen tot 26%. Ook blijkt dat de helft van deze groep gebruik maakt van geavanceerd cloudmanagement zoals voorzieningen die voortdurend worden aangepast aan het gevoerde beleid. Vooral de groep die gebruik maakt van de geavanceerde voorzieningen, zal de adoptie van IaaS in de toekomst stimuleren.

Een geïntegreerde toekomst
Het is voor te stellen dat één bedrijf als unified cloudbroker meerdere cloudbrokermodellen levert. Een aanbod van procesgestuurde bedrijfstoepassingen die zowel infrastructuur als applicaties ondersteunen, levert in de juiste combinatie veel meer op dan de som der delen. Zeker voor providers die op zoek zijn naar zo’n unified cloudbroker. Verschillende toonaangevende aanbieders en hun partners maken zich al op om zich op deze markt te begeven. Het kost een provider echter zeker een jaar om verschillende services in een compleet cloudbrokermodel te verenigen. Dit is één van de redenen waarom we nog weinig echt complete cloudbrokermodellen op de markt zien. Maar houd deze markt in de gaten, want lang gaat het niet meer duren…

Erik van de Ven is VP Product Management bij Cordys

 

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024