Redactie - 04 januari 2013

Visie: Mobiel werken in het “post-Windows” tijdperk


De tijd dat iedere werknemer elke ochtend zijn computer op kantoor opstartte en het welkomstgeluid van Windows hoorde, ligt achter ons. Medewerkers kunnen steeds meer bepalen wanneer ze werken en hoe ze werken. Vaak komen ze niet eens meer naar kantoor omdat ze vanaf hun eigen mobiele apparaat bij de relevante bedrijfsgegevens kunnen. Het zogeheten Bring Your Own Device beleid (BYOD) nam in 2012 een vlucht, maar wat zijn de consequenties voor 2013 als steeds meer werknemers met veranderende eisen komen?

De IT-afdelingen van organisaties zijn wat dat betreft niet te benijden. Waar hun organisaties voorheen nog een vaste manier van werken hadden op Windows-pc’s, moeten IT-afdelingen nu ook weten hoe de andere platforms werken. Tablets zijn meer gemeengoed geworden en veel werknemers hebben een smartphone waar zij ook taken op kunnen uitvoeren. Voor die smartphones op iOS of Android zijn veel applicaties ontwikkelden elk platform werkt net weer even anders. Het is voor de IT-afdelingen daarom belangrijker om zich niet meer richten op het type of het apparaat, maar om het beheer van applicaties en data.

Mensen zijn daarnaast gewend geraakt om online diensten als Evernote en Skype te gebruiken. Die programma’s worden gebruikt als sociale media, als opslag en als samenwerkingstool, zowel thuis als op het werk. Willen ze deze diensten echter ook gebruiken voor het opslaan van bedrijfsbestanden, dan komt daar weer een ander punt bij kijken. Hoe weet de organisatie dat bestanden op die server veilig zijn? Wie kan er bij en wat kan er mee worden gedaan? In welke mate moet het beheer worden geregeld? Het zijn die vragen waar IT-afdelingen mee stoeien.

Wanneer de groei van het gebruik van eigen apparaten blijft toenemen, zullen de IT-afdelingen het drukker krijgen. Uit een onderzoek dat in opdracht van Citrix in oktober is uitgevoerd bleek dat 62 procent van de organisaties het moeilijk vindt om de applicaties op mobiele apparaten te beheren als organisaties een BYOD-beleid voeren. Het bedrijf zal steeds meer moeten kunnen omgaan met de talloze applicaties die werknemers willen gebruiken. Daarnaast zal de organisatie moeten beslissen hoe de applicaties in de totale IT-structuur worden ingepast.

Deze kwestie is één van de vier trends voor 2013, in de ogen van Ed Bezooijen, Director Marketing Citrix Benelux. Hij voorziet naast de voornoemde trend nog drie belangrijke, onderling verbonden, trends voor de komende twaalf maanden:

  • Desktopmigratie – Bedrijven zullen overstappen van Windows XP naar Windows 7 of 8 om de productiviteit hoog te houden. Bovendien verloopt de technische ondersteuning voor XP en zullen organisaties wel moeten omschakelen.
  • Cloud-diensten en netwerken – Er komen steeds meer cloud-diensten bij. Het is geen hype meer, maar is mainstream geworden. Voor gebruikers is er ook meer te kiezen. Er zijn voorzichtige tekenen van enkele grote spelers die de cloud-markt betreden in 2013. Het is een spannende tijd voor IT-managers en consumenten want volgend jaar zorgt de cloud voor veranderingen in de manier waarop we applicaties ontwerpen, afleveren,  gebruiken en beheren.
  • Mobiliteit – Mobiliteit zal bij elkeorganisatie  verschillend worden geïnterpreteerd, afhankelijk van cultuur en gebruik. Het is zeker dat organisaties de mogelijkheden beter zullen benutten om de werknemers meer vrijheid te geven. Diegene die al flink in mobiliteit heeft geïnvesteerd, zal in 2013 de mogelijkheden uitbreiden om werknemers nog flexibeler te maken.