Redactie - 30 december 2012

Interview Kurt Glazemakers, CloudFounders: 'Aanvankelijk geloven mensen het niet'


In het MKB was het tot voor kort lastig om echte cloud-oplossingen te implementeren. Het ontbreekt ze òf aan expertise òf aan middelen om te investeren. CloudFounders is ingesprongen op die behoefte aan eenvoud, met een complete software-oplossing die werkt in combinatie met standaard hardware. 'Ons grootste probleem is dat de meeste mensen niet direct geloven wat we zeggen. De combinatie van lage prijs en hoge performance vinden ze niet geloofwaardig. Pas als ze het in praktijk zien geloven ze dat het echt kan.'


Kurt Glazemakers, CloudFounders, onderscheidt in cloud computing drie belangrijke pijlers. De eerste is wat hij noemt de do it yourself private cloud. "Typisch daaraan is dat allerlei onderdelen als de storage- en virtualisatie-omgevingen aan elkaar worden gekoppeld tot één private cloud-oplossing. Hiermee bedoel ik dus dat het systeem in de eigen omgeving draait, en alleen aan de eigen business is gekoppeld. De resources worden dus alleen binnen de eigen organisatie gedeeld, niet met de buitenwereld. Het is kosteneffectief, omdat je gebruikt wat je al in huis hebt. Het nadeel ervan is dat het vaak redelijk complex is, ook al kun je alles goed koppelen. Door de verschillende componenten krijg je extra complexiteit op het gebeid van storage en networking, dus heb je specialistische skills nodig om het te kunnen draaien."

De tweede oplossing die hij ziet op het gebied van cloud is de 'enterprise private cloud offering', in het hogere segment dat begint met een aanvangsinvestering van circa 100.000 euro. Daarmee kun je beter schalen dan met de do it yourself-cloud, met een hogere performance, maar het is fors duurder. Je hebt bovendien een uigebreide set tools nodig om het goed uit te voeren. Het gaat om allerlei ecosystemen die met elkaar moeten worden gekoppeld. De instapkosten zijn hoog, evenals de benodigde expertiselevels. Het voordeel is wel dat je een min of meer kant-en-klare oplossing binnen haalt."

De derde pijler in deze onderverdeling is de public cloud. "Daarbij gaat het volledig om zaken die je online neerzet. Dan neem je echt dienstverlening af in plaats van een eigen oplossing. Salesforce is het meest bekende voorbeeld, maar ook Google Apps en Office 365 zijn voorbeelden van webservices waar je volledige computing capaciteit kunt neerzetten."

Patriot Act

"Deze vorm is kosteneffectiever als je klein begint, maar wanneer je groter wordt wordt het meestal snel duurder. Het grote probleem is de governance, omdat je eigenlijk niet weet waar alles staat. Dan gaan zaken spelen als de Patriot Act, omdat je niet weet wie er bij kan. Meestal is het bovendien heel moeilijk om er weer uit te komen. Je raakt gewend aan een bepaalde manier van werken, en zit volledig ingebed in het framework van je provider. Dat is een typisch nadeel van de tooling cloud. Daarnaast is het aantal features beperkt, het is lastig om unieke toepassingen en maatwerk in te voeren, dat gaat meestal niet in een public cloud."

Dit is tot voor kort het landschap geweest van de mogelijke cloud-oplossingen. Voor ondernemingen in het segment MKB bood dit niet veel keuzemogelijkheden, de optie was òf private cloud òf public cloud. "De eerste mogeljjkheid valt vaak al weg, omdat je niet de benodigde expertise in huis hebt. Wij hebben daarom een oplossing ontwikkeld waarmee je in een private cloud omgeving het storage- en virtualisatie-gedeelte in software neerzet."

Deze geconvergeerde software is een geïntegreerd systeem waarbij essentiële onderdelen van de cloud als storage en hypervisors in één systeem worden ondergebracht. Het grote voordeel is dat je niet allemaal aparte modules nodig hebt, voor je het weet was je vroeger met allemaal aparte portals bezig om het te schalen en te onderhouden. Zo is een deel van de complexiteit voor de gebruiker weggenomen."

Geïntegreerde software

Naast die geconvergeerde software heeft de gebruiker natuurlijk ook hardware nodig. Ook die levert CloudFounders. "Het draait op standaard hardware. Onze overtuiging is dat performance, stabiliteit, schaalbaarheid niet zozeer door hardware geleverd moeten worden maar eerder in de software ingebakken moet zitten. Zowel netwerk, storage als hypervisor worden allemaal in software opgelost, dat is mogelijk doordat de processoren steeds beter worden. En omdat je het als software kunt leveren kunnen we het in één installatie op standaard hardware met alle benodigde features leveren in één systeem, op basis van die geïntegreerde software."

Hiermee haalt CloudFounders de technische complexiteit weg van de gebruikers, zodat zij hun resources kunnen inzetten voor de business. "Op het moment dat de software wordt geïnstalleerd hoef je al die elementen als storage en hypervisors niet meer te integreren, dat gebeurt automatisch. Je hebt er ook geen dure consultants meer nodig, dat valt allemaal weg omdat het een totaaloplossing is. Je beschikt over een interface waar je direct mee aan de slag kunt, inclusief het back up systeem. Alles is al opgelost tijdens het installeren van de software."

De doelgroep van CloudFounders is met name het MKB. "We zien dat die sector op het gebied van cloud niet goed bediend wordt. Ze missen òf de expertise òf de middelen om te investeren. De private en public cloud zijn daar geen oplossing. Het is een open markt waar juist eenvoud erg belangrijk is. Dat kun je met onze softwaregebaseerde oplossing prima adresseren, je hebt geen dure hardware en appliances nodig. De oplossing draait weliswaar ook moeiteloos bij enterprises, maar voor dit specifieke product zien we de meeste vraag bij MKB. Ondertussen hebben we daar al meer dan tweeduizend van onze oplossingen verkocht."

VMworld 2012

CloudFounders was nadrukkelijk aanwezig tijdens VMworld 2012 in Barcelona. "De reacties daar waren heel positief. We hadden al onze mensen hard nodig om het verhaal te vertellen. De mensen zien direct dat we een complexe omgeving vereenvoudigen. We hebben een demo laten zien waar veel aanvragen uit zijn gekomen. Ons grootste probleem is dat de meeste mensen niet direct geloven wat we zeggen. De combinatie van lage prijs en hoge performance vinden ze niet geloofwaardig. Pas als ze het in praktijk zien geloven ze dat het echt kan."

CloudFounders verkoopt de oplossing via partners, zoals value aded resellers en system integrators. Ook voor hen biedt het nieuwe mogelijkheden. "Zij kunnen dingen doen met het product die voorheen onmogelijk waren. Ze kunnen het neerzetten bij de klant en replicaties doen op een centrale omgeving. Onze VARs kunnen zo alternatieve oplossingen maken voor het MKB, bijvoorbeeld met back up software. De partner kan tegen een aantrekkelijke prijs en een aantrekkelijke marge nieuwe diensten op de markt brengen, zonder dat er allerlei verschillende complexe oplossingen aan elkaar moeten worden verbonden."