Redactie - 24 december 2012

SAP schets 10 cloud trends voor 2013

Werd Cloud in 2009 nog betiteld als ‘hype’ en een populair label voor nieuwe ICT-oplossingen, in 2012 heeft het zakelijk gebruik van Cloud-diensten een enorme groei doorgemaakt. Nu rijst de vraag of deze stijgende lijn in 2013 zal doorzetten. Analisten voorspellen dat de migratie naar de Cloud ongetwijfeld blijft groeien, zeker gezien het feit dat de Cloud steeds vaker een basisingrediënt vormt voor bedrijfsveranderingen. Daarnaast eist de huidige tijd steeds verdere verandering en aanpassing van bedrijven, zodat zij hun concurrerende positie kunnen behouden.

Daarom heeft Sven Denecken (foto), Vice President en Head of Co-Innovation Cloud Solutions bij SAP de belangrijkste voorspellingen voor Cloud-trends in 2013 op een rijtje gezet.

1. Mobile Cloud Computing
In 2013 zal het aantal mensen dat thuis vanaf een eigen apparaat werkt blijven toenemen. Dit vereist een flexibele aanpak van managers, HR en leiderschap. Ook is flexibiliteit nodig van de tools die een bedrijf zijn werknemers biedt om thuis effectief te kunnen werken. Het is belangrijk dat gebruikers altijd en overal toegang hebben tot bedrijfstoepassingen vanaf een breed scala aan mobiele apparaten. De dynamiek tussen mobiel, intern geheugen en de Cloud creëert op dit gebied mogelijkheden die voorheen niet bestonden.

2. Cloud security
Cloud computing security blijft een belangrijk onderwerp voor bedrijven; of ze nou gebruik maken van een publieke, privé of hybride Cloud. Daarom worden applicaties en servers ondergebracht in streng beveiligde datacentra. De trend wordt om te betalen voor wat je gebruikt, terwijl je service provider jouw omgeving stabiel en veilig houdt.

3. Bring Your Own Cloud
De lijn tussen de privé en publieke Cloud wordt steeds dunner omdat werknemers steeds meer op zoek zijn naar oplossingen die voorzien in zowel persoonlijke als zakelijke behoeften. Hybride Cloud-omgevingen voor bedrijven en het ondersteunen van verschillende platforms op verschillende apparaten spelen hierbij een belangrijke rol.

4. Beautiful applications
Gebruiksvriendelijke en mooi ontworpen Cloud-applicaties zullen een steeds belangrijkere rol spelen. Bedrijven zoeken naar manieren om de betrokkenheid van en de samenwerking met werknemers te vergroten. Een toename in het gebruik van applicaties zorgt voor meer bedrijfswaarde en meer kwaliteit van processen en data, wat van toegevoegde waarde is voor de onderneming

5. Glocal Cloud
De behoefte bij bedrijven om ‘global’ te denken en te handelen, maar tegelijkertijd hun partners, klanten en werknemers lokaal te bedienen zal in 2013 toenemen. Daarom is het belangrijk om wereldwijde systemen in te zetten die kunnen worden verfijnd om te voldoen aan lokale behoeften.

6. Geopolitical Cloud
In 2013 zullen er veel redenen zijn om naar de locatie en grenzen van Cloud computing te kijken. Het is dan belangrijk te bekijken hoe deze kwesties worden benaderd door overheden versus de manier waarop bedrijfsnetwerken dit doen en hoe deze elkaar tegenspreken.

7. Clean Cloud
Met de wereldwijd toegenomen traffic, gegenereerd door Cloud computing services, zal de kwestie rondom energiezuinigheid van de Cloud zeker een belangrijk onderwerp worden in 2013. Om processen wereldwijd te verbeteren en een positieve invloed op levens te hebben, ligt de focus op twee belangrijke gebieden: duurzaamheid en innovatie. Deze pijlers kunnen worden ingebed in ieder bedrijfsaspect, van oplossingen tot activiteiten tot de sociale investeringen.

8. Hybrid Cloud Boom
Bedrijven zoeken naar een Cloud-benadering die het voor hen mogelijk maakt om hybride oplossingen te ontwikkelen. Deze oplossingen maken gebruik van bestaande investeringen en beschermen het veranderingsproces tegen onderbreking. Zodoende biedt men klanten het beste van twee werelden.

9. Rise of the Cloud-based Networked Enterprise
Krachtige Cloud-gebaseerde virtuele marktplaatsen, zoals het Ariba Network, blijven bepalend voor bedrijven van elke omvang, in alle sectoren door het creëren van een volledig ‘Networked Enterprise’.

Networked Enterprizes creëren kansen voor de kwakkelende economie. Zodra bedrijven hun leveranciers, partners en klanten omarmen in een open op Cloud gebaseerd zakennetwerk zal de concurrentie en groei opbloeien.

10. Arrival of Social in all Cloud Solutions
We voorspellen ook dat elementen social media in 2013 ook steeds meer een vast onderdeel zullen zijn van Cloud-oplossingen.