Redactie - 19 december 2012

Rackspace schets 5 trends voor 2013


John Engates, Chief Technology Officer van Rackspace Hosting, heeft vijf trends geformuleerd die volgens hem in 2013 op het gebied van cloud computing een belangrijke rol zullen spelen:

Het jaar van Big Data
Dit wordt het jaar waarin het gesprek over Big Data de board rooms van grote bedrijven zal bereiken. Gartner voorspelt dat Big Data tot 2016 goed is voor zeker 232 miljoen dollar. Bedrijven gaan op zoek naar manieren waarop ze Big Data-projecten zo kunnen inzetten dat het hun business ondersteunt en hen concurrerend voordeel oplevert. Meer en meer bedrijven zullen bijvoorbeeld Big Data-oplossingen inzetten voor de analyse van webverkeer om zo hun klanten beter te kunnen begrijpen en trends te ontdekken in surf- en aankoopgedrag. En als de interesse in Big Data toeneemt, neemt ook het besef toe dat deze oplossingen redelijk ingewikkeld zijn en niet eenvoudig om zomaar even in te zetten. Daarom zullen velen zich bezig gaan houden met het eenvoudiger en korter maken van Big Data-implementaties.

Internet of Things
De pc is jarenlang het middelpunt van het IT-universum geweest. Maar nu er zo veel alternatieve apparaten zijn, zoals tablets en smarthones, is dat niet langer meer het geval. Dat geldt in zekere zin ook voor internet. Waar het wereldwijde netwerk eerst het internet voor mensen was, wordt het ook steeds meer het internet van dingen (internet of things). Hoeveel apparaten zullen binnenkort geen scherm hebben, maar kunnen wel communiceren met mensen? De overgrote meerderheid schat ik in. Het gaat dan om zaken als elektrische meters, sensoren, surveillance-camera’s, auto’s, witgoed, etc. Alles wat we hebben zal met elkaar verbonden zijn. De slimme energiemeter thuis staat in directe verbinding met het smart grid-netwerk, dat op zijn beurt verbonden is met de cloud. Ook de camera met wifi-functionaliteit die foto’s direct kan streamen is gekoppeld aan de cloud. Al deze apparaten zijn verbonden met cloud-diensten, want de cloud is de basis die dit allemaal mogelijk maakt.

Disaster Recovery gaat de cloud in
De afgelopen tijd hebben we te maken gehad met een verschrikkelijke tsunami in Japan, een uitbraak van dodelijke tornado’s in het westen en een razende orkaan in het oosten van de VS. Bedrijven moeten er voor zorgen dat ze up and running blijven tijdens en na dergelijke rampen. Het lijkt erop dat natuurrampen steeds vaker voorkomen en het ziet er naar uit dat die trend komend jaar niet zal afnemen. De cloud helpt bedrijven die gevaar lopen om sneller te reageren op dreigingen. Wanneer het werk in de cloud gedaan kan worden zullen bedrijven zich snel op een ramp kunnen aanpassen en door kunnen werken. Hiermee wordt de cloud de komende tijd een belangrijke component in veel disaster recovery-plannen.

SSD komt de cloud binnen
Eind 2012 hebben we deze trend al zien opkomen, maar volgend jaar zullen steeds meer bedrijven SSD’s (Solid State Disks) gaan inzetten voor hun steeds maar toenemende behoefte aan opslag. SSD’s zullen standaard in steeds meer apparaten, laptops en datacenters te vinden zijn. Gewone opslag-disks zullen blijven bestaan, maar voor extra snelheid en minder energieverbruik is SSD het alternatief!

Bredere kennisontwikkeling is nodig
Nu cloud  computing steeds vaker ingezet wordt en bedrijven op grote schaal gebruik gaan maken van public, private en hybride clouds, zullen IT-managers en system administrators gedwongen worden zich veel breder te oriënteren. Deze trend zal resulteren in een nieuwe arbeidsmarkt waarin mensen met breed ontwikkelde kennis in de regel veel beter scoren dan mensen die zich hebben gespecialiseerd.