Om gebruik te maken van de Youtube player moet u Analytische en functionele cookies toestaan.

Wijzig cookie voorkeuren
14-12-2012
Deel dit artikel:

Harry van Dorenmalen: ‘IBM is een open source company’


IBM ziet steeds meer gebruik van open source en open standaarden bij zijn klanten. IBM speelt hierop in met open source gebaseerde producten en diensten. Daarbij speelt de rol van Neelie Kroes van de Europese Commissie een belangrijke rol in verdere acceptatie van open source. Dit zei Harry van Dorenmalen (foto), voorzitter van IBM Europa, tijdens de opening van de vijfde Open Source Conferentie, in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

IBM ondersteunt volgens Van Dorenmalen open source technologie sinds het in 2000 besloot 1 miljard dollar in Linux te investeren. Sindsdien is het onderdeel van de business strategie. Zo ondersteunde IBM het platform Nederland Open in Verbinding (NOiV), dat eind 2011 stopte. NOiV ondersteunde overheden bij de uitvoering van het kabinetsbeleid voor open standaarden en open source software, zoals vastgelegd in het actieplan Nederland Open in Verbinding.

Van Dorenmalen ziet dat steeds meer bedrijven en overheden open source en open standaarden omhelzen. “De wereld is meer open geworden. Steeds meer landen en steden maken gebruik van open standaarden, zoals Spanje, het Verenigd Koninkrijk en München.” Zo is er LiMux, een Linuxproject van de gemeente München. Hierbij worden 14.000 werkplekken ondersteund door Linux, samen met de achterliggende IT zoals servers.

Big Data en Mobility
Van Dorenmalen verwacht dat open source en open standaarden goed gebruikt kunnen worden bij zaken als mobility en big data. Er komen volgens de IBM topman steeds meer mobiele werknemers die online werken. Steeds meer Big Data moet ergens worden opgeslagen. Dat kan leiden tot een gebrek aan opslagcapaciteit, omdat veel systemen niet de juiste utilisatie hebben. Open source kan hierbij soelaas bieden. Daarom verwacht Van Dorenmalen dat het gebruik van open source technologie verder toeneemt, omdat managers en directieleden vaker technologie hoog op het lijstje hebben staan, zoals analytics, mobility, virtualisatie, cloud en security.

Hadoop en OpenStack
De IBM topman benadrukte dat IBM open source technologieën breed ondersteunt, zoals KVM (kernal virtual machine) voor virtualisatie, Hadoop voor Big Data en OpenStack voor open cloud computing. “Open source is een belangrijke bron voor innovatie. Het is een ‘driver’ voor open standaarden. Open source is goed voor onze klanten, de overheid en de maatschappij. Daarom heef IBM heeft een breed open source aanbod. We zijn een open source company.”

Door: Witold Kepinski


 

Terug naar video overzicht