Om gebruik te maken van de Youtube player moet u Analytische en functionele cookies toestaan.

Wijzig cookie voorkeuren
14-12-2012
Deel dit artikel:

Neelie Kroes hekelt proprieraty technologie tijdens Open Source Conference 2012


Volgens Neelie Kroes, Europees Commissaris belast met de portefeuille Digitale agenda, is het internet op zijn best als het gebaseerd is op open source en open standaarden. Dit zei ze in een videoboodschap tijdens de opening van het Open Source Conference in de Beurs van Berlage.

Proprieratry
Open source en open standaarden bieden veel grote voordelen, aldus Kroes. Wanneer producten of componenten zijn gebaseerd op niet-gestandaardiseerde proprieratry technologie dan is het moeilijker om systemen samen te laten werken. Daardoor is het moeilijk voor nieuwe IT-leveranciers de markt te betreden. Dat is weer slecht voor de concurrentie en het kost extra veel geld. Gebruikers kunnen daardoor niet profiteren van nieuwe innovaties. De kosten van gesloten IT-systemen kosten honderden euro’s per jaar, alleen al in de publieke sector aldus Kroes.

GNU en Linux
Geen wonder dat open source in de lift zit aldus Kroes. Dat geldt onder andere voor infrastructuur software en web-technologie die gebaseerd is op GNU en Linux. De Europese Commissie heeft drie vormen van beleid om Open Source te ondersteunen, aldus Kroes. Ten eerste via het Seventh Framework Programma waarin de EU investeert in onderzoek en interactie, zoals de Open Nebula project dat zakelijke cloud omgevingen beheert.

Ten tweede moeten overheidsinstellingen meer profiteren van open source en open standaarden. Ten derde gebruikt de EU zelf open source, zoals het gebruik van een portal voor open data, dat gebruikt maakt van het CKAN systeem. De Digitale Agenda website van de EU is gebaseerd op de Drupal cms-technologie, zo besluit Kroes.

Video toespraken van Neelie Kroes:

Download video LRmp4

Download video HRmp2


Door: Witold Kepinski

  

Terug naar video overzicht