Redactie - 03 december 2012

Promotie aan VU: Koppeling van digitale collecties kan beter


Instellingen voor cultureel erfgoed zoals musea en bibliotheken maken steeds vaker hun collecties beschikbaar op internet en zijn steeds meer geinteresseerd in deelname aan grote meerdere collecties omvattende portalen. Een voorbeeld van een dergelijk portaal is het Europees project Europeana (europeana.org). Het integreren van meerdere collecties is moeilijk doordat collecties in verschillende formaten worden beschreven.

Om ervoor te zorgen dat soortgelijke objecten makkelijker te vinden zijn moeten gecontroleerde lijsten met zoektermen van specifieke collecties aan elkaar verbonden of afgebeeld worden. Deze lijsten met zoektermen worden vaak gekoppeld door termen te zoeken die hetzelfde of bijna hetzelfde betekenen. Anna Tordai ontwierp een methode om zoektermlijsten van het begin tot het eind te verbinden, van het uitzoeken van automatische verbindingstechnieken tot het selecteren en combineren van de resulterende collecties. Deze kunnen zo beter worden gevonden.

Tordai toont aan dat door meerdere verbindingstechnieken te gebruiken en de meest optimale deelverzamelingen van verbindingen (handmatig) uit te kiezen de zoekresultaten niet alleen beter zijn maar ook de reden waarom een verbinding is gemaakt veel transparanter is. Daarnaast toont zij aan dat mensen inconsistent zijn bij het evalueren van verbindingen en daarom zijn onder andere duidelijke richtlijnen nodig om deze taak beter te stroomlijnen.

Wij zetten iedere dag grote hoeveelheden data op het internet. Door deze (semi-) automatisch met elkaar te verbinden en door op de verbindingen te kunnen vertrouwen kunnen wij deze informatie meer doorgronden. De methoden van Tordai kunnen praktisch overal worden toegepast waar gecontroleerde lijsten met zoektermen en terminologieen voorkomen. Bijvoorbeeld als twee ziekenhuizen moeten fuseren, een scenario dat in de nabije toekomst best vaak voor zou kunnen komen, moeten de terminologieen die de ziekenhuizen gebruiken, zoals bijvoorbeeld hun lijsten van medicatie of behandelingsplannen aan elkaar worden verbonden om de staf van de twee ziekenhuizen als een heel te laten opereren.