Redactie - 29 november 2012

Nieuwe archiveringsoplossing voor Ziekenhuis Gelderse Vallei


Het Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV) heeft een nieuwe archiveringsoplossing in gebruik genomen. PQR heeft een Hitachi Data System (HDS) oplossing geïmplementeerd die kosteneffectief is en hoge beschikbaarheid heeft. Bijkomstig voordeel is dat het ziekenhuis de oplossing voor meer dan alleen opslag van PACS-data (Picture Archivingand Communication System) kan gebruiken.

Archiefbeelden
Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede is een groot algemeen ziekenhuis met ruim 600 bedden, alle medische specialismen en moderne voorzieningen. De hoeveelheid digitale gegevens die veilig moet worden opgeslagen groeit constant. Het ZGV werkte met een archiveringsoplossing die merkbaar ouder werd. Het oproepen van archiefbeelden was mogelijk, maar het onderhoud werd steeds duurder en de beschikbare dataruimte raakte op. Daarnaast waren bepaalde servers aan vervanging toe. ZGV ging op zoek naar een ziekenhuisbreed inzetbaar en in hoge mate schaalbaar systeem voor meer dan alleen PACS-dataopslag.

Combinatie met HDS
PQR heeft een HDS-oplossing aangeboden die is opgebouwd uit twee componenten: een Network Attached Storage (NAS) met UltraCluster bundel en modulaire storage: de HNAS3080 en de AMS2300. Dit cluster is één van de snelste NAS-oplossingen op de markt. Vincent te Koppele, Hoofd ICT ZGV: “Het voorstel dat PQR heeft gedaan sloot aan bij onze vraag, waseconomisch aantrekkelijk en boodmogelijkheden tot aanzienlijke kostenbesparingen. PQR kennen wij als een betrouwbare partner en HDS is een ‘dedicated’ storageleverancier, met focus op dataopslag. Daarnaast hebben beide partijen ruime ervaring in de zorgmarkt.”

Bas ter Heurne, Sales Manager bij PQR: “De nieuwe oplossing wordt op de eerste plaats ingezet voor het PACS van leverancier Agfa. Daarnaast is de oplossing gebaseerd op het ‘Write Once, Read Many’-concept. Hierdoor kunnen we garanderen dat medische beelden niet veranderen gedurende de tijd dat zij zijn opgeslagen.”

PACS en meer
ZGV heeft nu de beschikking over een ultramoderne archiveringsoplossing, schaalbaar in zowel performance als capaciteit. “De NAS-oplossing is simpel, begrijpelijk en kosteneffectief en garandeert ons hoge beschikbaarheid,” zegt Te Koppele. “Daarnaast geeft het ons in de toekomst meer mogelijkheden als het gaat om opslag.” ZGV zet de nieuwe oplossing in eerste instantie in voor het PACS. Dit is een beeldverwerkend systeem dat digitale beelden (met verslag) van de afdeling radiologie via computers laat verwerken, archiveren en verspreiden. Op termijn zal ook andere data gearchiveerd worden.

Door het digitale karakter biedt PACS veel voordelen; het kan gekoppeld worden aan het Ziekenhuis Informatie Systeem (ZIS) of Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) en geïntegreerd worden met het Radiologie Informatie Systeem (RIS), waardoor een complete radiologische workflow ontstaat die de juiste patiëntengegevens met de juiste beeldgegevens koppelt.