Redactie - 28 november 2012

Topopleiding Cyber Security Academy in de maak


Cyber security staat volop in de aandacht. Criminelen breken steeds vaker online in. Bedrijven, kennisinstellingen en overheden hebben daarom behoefte aan goed opgeleide cyber security experts. Onder de vlag van The Hague Security Delta (HSD) wordt daarom gestart met een Cyber Security Academy, waarvan TNO een belangrijke partner is.

“Diverse partners binnen HSD hebben behoefte aan kennis en talent om cyberdreigingen het hoofd te bieden”, vertelt de nieuwe adjunct-directeur Joris den Bruinen. “De kracht van HSD is dat we overheden, bedrijfsleven en kennisinstellingen met elkaar verbinden. De hedendaagse veiligheidsvraagstukken zijn zo complex dat dit vraagt om een gezamenlijke publiek private, op innovatie gerichte aanpak. Daarom neemt HSD het initiatief om een Cyber Security Academy te starten. Er is grote behoefte aan een topopleiding op dit gebied.”

Deelnemende partners zijn onder andere Europol, NCTV/National Cyber Security Center, NFI, Fox-IT, KPN, Haagse Hogeschool, TU Delft, Universiteit Leiden, gemeente Den Haag en TNO. Uit deze partners is een projectgroep samengesteld onder voorzitterschap van oud-defensieminister Eimert van Middelkoop. Zij werkt een businesscase uit en medio januari 2013 wordt besloten of de Academy daadwerkelijk van start gaat.

Cybersecurity Talent

TNO is in dit proces nauw betrokken. Net als de andere partners heeft TNO behoefte aan cybersecurity talent. “Maar TNO heeft ook een belangrijke kennisinbreng”, vertelt Den Bruinen. “Zonder kennis geen innovatie. Daarnaast is TNO een sterke speler, wereldwijd, met een groot netwerk. Dat opent deuren en helpt ons HSD internationaal bekendheid te geven.” René Willems, senior beleidsadviseur bij TNO: “HSD is een landelijk veiligheidscluster met een sterke basis in de Haagse regio. HSD staat dus open voor partners uit het hele land. Wij zoeken graag de verbinding. Neem contact met ons op als je in dit geheel een rol kunt spelen. Samen werken we aan nieuwe innovaties die internationaal vermarkt worden.”

Handelsmissie
Net als de andere partners heeft TNO behoefte aan cybersecurity talent. “Maar TNO heeft ook een belangrijke kennisinbreng”, vertelt Den Bruinen. “Zonder kennis geen innovatie. Daarnaast is TNO een sterke speler, wereldwijd, met een groot netwerk. Dat opent deuren en helpt ons HSD internationaal bekendheid te geven.” René Willems, senior beleidsadviseur bij TNO: “HSD is een landelijk veiligheidscluster met een sterke basis in de Haagse regio. HSD staat dus open voor partners uit het hele land. Wij zoeken graag de verbinding. Neem contact met ons op als je in dit geheel een rol kunt spelen. Samen werken we aan nieuwe innovaties die internationaal op de markt gebracht worden.”