Redactie - 26 november 2012

ING verwacht in 2013 licht herstel IT-sector ondanks tariefdruk


De omzet van software ontwikkelaars en andere IT dienstverleners is dit jaar aan het dalen. Voor 2012 verwacht ING Economisch Bureau een omzetkrimp van 2 procent. In 2013 kan door licht herstellend vertrouwen bij ondernemers en de korte investeringscyclus van ICT de branche iets herstellen. Belangrijke voorwaarde hiervoor is dat de vraag naar IT consultancy niet verder verzwakt.

De omzet van software ontwikkelaars en andere IT-dienstverleners daalt in 2012 naar verwachting met 2 procent, zo meldt de bank in een onderzoek (pdf). Teruglopende bedrijfsinvesteringen en bezuinigingen bij de overheid zorgen nog altijd voor druk op de omzet. De omzet van softwarebedrijven en andere IT dienstverleners is in het eerste halfjaar dan ook met een kleine 1 procent gedaald, met een slechter tweede (-1,9 procent) dan eerste (-0,1 procent) kwartaal. Voor de rest van het jaar zijn de vooruitzichten evenmin florissant, al zijn de verwachtingen over de omvang van ICT-budgetten bij de overheid en in het bedrijfsleven positiever geworden. De branche zelf verwacht naar het einde van het jaar al wat herstel.

Tariefdruk
In 2013 kan door licht herstellend vertrouwen bij ondernemers en de korte investeringscyclus van software (doorgaande technologische ontwikkelingen) ook de software & services branche iets herstellen. Een belangrijk neerwaarts risico ligt in het consultancywerk. Met name daar is sprake van aanhoudende tariefdruk. De verwachte tariefkrimp voor heel 2012 van 4 procent leidt samen met de verminderde vraag naar consultants tot een fikse omzetdaling uit het consultantswerk. Deze daling zal in 2013 beperkt moeten blijven, om voor de hele branche tot herstel te kunnen komen.

Ontslagen en krapte
Door de mindere resultaten dit jaar van de grote partijen in de Nederlandse markt gaan de reorganisaties onverminderd door. CapGemini, HP, KPN Corporate, Logica en Ordina hebben dit jaar ongeveer 2.000 arbeidsplaatsen geschrapt in Nederland. Tegelijkertijd zijn er nog altijd moeilijk in te vullen vacatures. Die krapte bestaat vooral voor hoger opgeleid ICT personeel, gericht op bijvoorbeeld mobiele apps, cybercrime, virtuele werkplekken en business intelligence. De vraag naar deze specialisaties is indicatief voor het nog altijd aanwezig zijn van groeisegmenten in deze toch moeilijke markt, aldus het ING Economisch Bureau

Door: Witold Kepinski