Redactie - 21 november 2012

Ericsson Mobility Report: verdubbeling mobiel dataverkeer en sterke toename smartphones


Veertig procent van alle verkochte telefoons in het derde kwartaal van dit jaar is een smartphone. Dit staat in het Ericsson Mobility Report dat vandaag is gepubliceerd. Daarnaast laat het rapport zien dat mobiel dataverkeer is verdubbeld in het afgelopen kwartaal ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar en dat mobiel dataverkeer per jaar met vijftig procent zal toenemen in de periode 2012- 2018 (compound annual growth rate). De groei van video is hiervoor de belangrijkste reden.  

Ericsson verwacht dat er 9,3 miljard mobiele aansluitingen zijn in 2018. Aan het einde van dit jaar zijn dat er 6,6 miljard. Tijdens Q3 van 2012 zijn er wereldwijd 13 miljoen LTE-aansluitingen bij gekomen. In 2018 zal het totaal aantal opgelopen zijn tot 1,6 miljard. 

Het onderzoek van Ericsson laat zien dat online video de grootste bijdrage levert aan de enorme volumes mobiel dataverkeer: 25 procent van het totale dataverkeer van smartphones is video. Bij tablets is dit zelfs 40 procent. Dit betekent dat er andere eisen worden gesteld aan netwerken.

Douglas Gilstrap, Senior Vice President en Head of Strategy bij Ericsson, zegt: "Onze verwachtingen over de kwaliteit van mobiel dataverkeer zijn hoger door de beschikbaarheid van smartphones en tablets. Hierdoor zijn we het internet intensiever gaan gebruiken. Mobiel internet is onderdeel geworden van ons leven: we hebben altijd apparaten bij ons, directe toegang tot gegevens en sociale interactie.”  

Het totaal aantal mobiele abonnementen groeit in de periode 2012-2018 van 6,6 miljard naar 9,3 miljard. Deze cijfers zijn exclusief de 'machine-to-machine'-abonnementen. Alleen China is al verantwoordelijk voor 35 procent van de nieuwe abonnementen in Q3 van dit jaar. Brazilië (9 miljoen), Indonesië (7 miljoen) en de Filipijnen (5 miljoen) zijn de landen die er na China de meeste aansluitingen bij hebben gekregen.

Halverwege dit jaar was LTE voor 455 miljoen mensen beschikbaar. Binnen vijf jaar zal meer dan de helft van de wereldpopulatie gebruik kunnen maken van LTE, aldus schattingen van Ericsson.

De groei van LTE
LTE is het snelst ontwikkelende systeem in de geschiedenis van mobiele communicatie als het gaat om uitrol en adoptie. LTE wordt op dit moment in alle regio’s opgezet en naar verwachting zullen er eind dit jaar zo’n 55 miljoen abonnementen zijn tegenover 1,6 miljard in 2018. WCDMA/HSPA-netwerken zijn op dit moment beschikbaar voor meer dan de helft van de wereldpopulatie en groeit sneller in absolute aantallen dan LTE met 65 miljoen nieuwe abonnementen tegenover 13 miljoen nieuwe LTE-abonnementen in het derde kwartaal van dit jaar.