Redactie - 20 november 2012

'1 op de 10 wel eens gehackt'


Hoewel 1 op de 10 Nederlanders wel eens is gehackt, blijven voor de hand liggende wachtwoorden onverminderd populair. Er zijn zelfs nog mensen die zich veilig voelen met simpele wachtwoorden als ‘wachtwoord’, ‘welkom’ of ‘123’.

Dit blijkt uit onderzoek van MeMo2 in opdracht van Digibewust onder 760 Nederlanders ter gelegenheid van de campagne ‘Je Wachtwoord: maak het niet te makkelijk’. In geval van een hackaanval is de grootste angst dat anderen toegang krijgen tot bankgegevens en saldo.

Marjolijn Bonthuis, van Digibewust: "Bijna maandelijks worden we opgeschrikt door hacks bij bedrijven en organisaties. Denk aan de digitale inbraken bij LinkedIn en Babydump. Toch is dit voor veel mensen nog niet alarmerend genoeg. Mensen die wachtwoorden als Welkom of hun eigen naam gebruiken, zetten hun deur wagenwijd open voor hackers. Het besef dat zo’n wachtwoord binnen 10 seconden te kraken is, moet echt doordringen."

Uit het onderzoek blijkt ook dat nog steeds veel mensen één wachtwoord gebruiken voor meerdere sites (66 procent). Bijna een derde wisselt zijn of haar wachtwoord nooit. Met virusscanners of beveiligingssoftware voelt twee derde van de Nederlanders zich voldoende beveiligd tegen hacks. Wachtwoorden testen op sterkte gebeurt verder niet of nauwelijks.