Redactie - 16 november 2012

Winst computermaker Dell bijna gehalveerd


Dell heeft in het derde kwartaal de winst bijna zien halveren tot 475 miljoen dollar. De omzet daalde met 11 procent tot 13,7 miljard dollar. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend. De cijfers zijn zwakker dan analisten gemiddeld hadden verwacht.

Het bedrijf kampte met lastige marktomstandigheden omdat met name zakelijke klanten zuinig zijn met uitgaven aan technologie. Die situatie zal ook in het vierde kwartaal niet verbeteren, verwacht Dell. Het bedrijf handhaaft wel zijn winstverwachting. Vooral de verkoop van desktops, notebooks en bijbehorende software viel tegen.

Dell zag wel de omzet uit dienstverlening aan bedrijven met 3 procent toenemen tot 4,8 miljard dollar. Het bedrijf richt zich meer en meer op die bron van inkomsten omdat het steeds minder verdient aan de verkoop van computers. Die strategie werpt vruchten af, zei topman Michael Dell (foto) in een toelichting.

Server, netwerken en storage
Dell's server en networking business groeide 11 procent in omzet. Zo waren de Dell 12G servers en 10-Gbit Ethernet producten in trek.

De verkoop van storage viel tegen en daalde met 16 procent, met name door het stopzetten van de samenwerking met EMC en de economische crisis. Dell hoopt in de toekomst meer van zijn vernieuwde storage via business partners te verkopen die onlangs samenkwamen tijdens het Dell Storage Forum in Parijs. Dat moet onder gebeuren met kortingen en trainingen.

Door: Witold Kepinski