Redactie - 14 november 2012

Waterschap koopt Infor GIS


Waterschap Brabantse Delta heeft de implementatie van Infor EAM GIS afgerond. Brabantse Delta gebruikte sinds 2006 al Infor EAM Enterprise en sinds september is er een koppeling gerealiseerd met het Geografisch Informatie Systeem (ESRI ArcGIS). Dankzij de standaard koppeling tussen de asset management oplossing en het GIS systeem kan Waterschap Brabantse Delta de productiviteit vergroten en kosten besparen. Daarnaast kan het waterschap profiteren van mobiel werken.

De Nederlandse waterschappen, zoals Waterschap Brabantse Delta, zijn verantwoordelijk voor de waterhuishouding in een bepaald gebied en houden zich onder andere bezig met het voorkomen van overstromingen en het leveren van schoon water. Om deze taken optimaal uit te voeren, is het gebruik van een ruimtelijk informatiesysteem essentieel. De waterschappen hebben op dit gebied hun krachten gebundeld met een gemeenschappelijk Integraal Resultaatgericht Informatiesysteem (IRIS) tot gevolg. Dit geografisch informatie systeem ondersteunt het primaire proces bij waterschappen en zorgt voor de verwerking en uitwisseling van geografische informatie. Het systeem wordt geleverd door GIS marktleider ESRI.

Met Infor EAM GIS kan Waterschap Brabantse Delta ESRI’s Geografische Informatie Systeem (GIS) integreren met de flexibele architectuur van Infor EAM. Werkorders worden op het GIS display getoond. Door het lokaliseren van assets wordt de productiviteit van werknemers verbeterd. Dit effect wordt nog eens versterkt doordat 20 procent van de werkzaamheden door externe partijen wordt uitgevoerd en deze partijen niet weten waar een bepaalde asset, zoals een gemaal of stuw zich bevindt. Infor EAM GIS voorziet ze van alle informatie die ze nodig hebben inclusief geografische details.

Waterschap Brabantse Delta wil dat zijn buitendienstmedewerkers in de toekomst op hun smartphone of tablet inzicht krijgen in taken, afbeeldingen en locaties van assets. Om dit te realiseren wordt momenteel een testomgeving ingericht voor tests op de iPad en de Samsung Galaxy zodat buitendienstmedewerkers straks uitgerust zijn met een mobiel apparaat en Infor’s mobiele EAM oplossingen kunnen gebruiken.

Cor Bon, applicatiebeheerder van Brabantse Delta, verwacht dat de koppeling en de mobiele oplossing veel waarde zal toevoegen: “Wij kunnen veel tijdwinst hiermee realiseren. Buitendienstmedewerkers kunnen opdrachten uit de Infor EAM database downloaden. Via hun mobiel apparaat hebben ze overal toegang tot informatie en de mogelijkheid die bij te werken. Naast het identificeren van assets voor onderhoud kunnen ze de locatie vaststellen. Hierdoor kunnen buitendienstmedewerkers beslissingen beter en sneller nemen en zo hun efficiëntie verbeteren.

“Met Infor EAM GIS bieden we organisaties, zoals waterschappen, een standaardkoppeling met het GIS systeem voor waterschappen, IRIS genaamd”, zegt Bert Verplancke, Sales Director EAM bij Infor Benelux. “Dankzij de uitgebreide analysemogelijkheden van Infor EAM krijgen organisaties inzicht in de kosten van bijvoorbeeld een storing. Op basis van deze analyses kunnen adequate beslissingen worden genomen, zoals het snel vervangen van een bepaald onderdeel in plaats van een reparatie of het uitbesteden van activiteiten in plaats van het in eigen beheer uitvoeren. Met kostenbesparingen als resultaat.”