Gartner Symposium/ITxpo: Groei keert terug in 2013
05-11-2012
Deel dit artikel:

Gartner Symposium/ITxpo: Groei keert terug in 2013


Na een een slecht jaar vertoont de ICT-markt in Europa in 2013 weer groei, met een bescheiden percentage van 1,4 procent. Dit meldt Gartner tijdens Gartner Symposium/ITXpo in Barcelona waar 4000 CIO's en IT-managers aanwezig zijn. 

2012 gaat gelden als een pessimistisch jaar voor wat betreft IT-uitgaven in Europa, aldus Gartner-analist en senior vice president Peter Sondergaard (foto). In de hele EMEA-regio dalen de uitgaven voor IT met 3,6 procent. in West-Europa zelfs met 5,9 procent. Maar de groei komt terug doordat nieuwe technologische oplossingen zoals cloud, mobile, social media en informatiebeheer van Big Data worden gecombineerd. Dat zal ook leiden tot groei in omzet en banen, maar ook in nieuwe vaardigheden en kennis. Onderwijsinstellingen zullen daarom hun opleidingsprogramma's moeten aanpassen, aldus Sondgaard.

Tablets
Sondgaard zegt dat software en mobiele apparatuur, zoals smartphones en tablets, op dit moment het beste doen in de IT-markt. In 2012 wordt er in de EMEA-regio voor 136 miljard dollar aan mobiele apparatuur verkocht, zoals notebooks, smartphones en tablets. Dat is een groei van 8 procent vooral omdat er mensen in West-Europa massaal tablets kopen. In 2016 is de EMEA-markt voor mobiele apparatuur goed voor 188 miljard dollar.

Software
In 2016 heeft 66 procent van alle werknemers een tablet of een smartphone die wordt gebruik tijdens het werken. Dat betekent dat softwareleveranciers hun applicaties moeten aanpassen met speciale apps voor diverse mobiele platformen. De verkoop van software groeit in 2013 met 3,1 procent naar 100 miljard dollar.

Door: Witold Kepinski en Marco van der Hoeven


Terug naar nieuws overzicht