Gartner Symposium/ITxpo: 10 IT-trends voor 2013
05-11-2012
Deel dit artikel:

Gartner Symposium/ITxpo: 10 IT-trends voor 2013


Onderzoeksbureau Gartner heeft een lijst van top-10 lijst samengesteld van de meest strategische it-trends voor bedrijven in het komende jaar. Dit maakte Gartner bekend tijdens Gartner Symposium/ITxpo 2012 in Barcelona. Het gaat om trends die de komende drie jaar impact zal hebben op de dagelijkse business:

1. Er komen meer verschillende mobiele apparaten op de markt. Dat leidt tot een sterk beleid voor verschillende besturingssystemen, zoals Apple iOS, Google Android en Windows 8. In 2015 is 80 procent van alle verkochte mobiele telefoons een smartphone. De verkoop van tablets is dan even groot als van notebooks. 
 
2. Op het gebied van mobiele apps zijn html5-gebaseerde apps in opkomst, maar native apps blijven domineren omdat de stabiel zijn en er genoeg tools zijn om apps voor zakelijk gebruik te bouwen.

3. Er ontstaat een personal cloud waarbij gebruikers hun vaker in de cloud opslaan. Daar willen ze met hun smartphone, tablet of notebook altijd bij. Dat binnen organisaties leidt tot een vraag naar ‘mobile device management (mdm)'.

4. Er komen enterprise app stores waar bedrijven hun apps kunnen inkopen. Dat zijn niet alleen online winkels van Apple, Google of Microsoft, maar ook van andere IT-bedrijven en app-bouwers.

5. Er komen meer vormen van netwerkcommunicatie voor mobiele telefoons of tablets. Naast 3G zijn dat near field communications (nfc), bluetooth, wifi en nog meer zo voorspelt Gartner.

6. IT-organisaties worden vaker een broker waarbij ze hybride cloud computing diensten inkopen en deze aanbieden voor intern gebruik of hun business partners. De uitdaging ligt de clouddiensten op een efficiente manier aan te leveren zodat de eindgebruiker er volop gebruik van kan maken.

7. Organisaties moeten een strategie ontwikkelen hoe ze Big Data willen omgaan. Gartner verwacht nieuwe concepten voor softwarematige datawarehousing.  Naar verwachting worden datawarehouses, content management systemen (cms) en bestandssystemen aan elkaar gekoppeld met daarop dataservices en metadata.

8. Business analytics in bedrijfsprocessen wordt real-time, waarbij analyses zoals simulatie en voorspellingen met een druk op de knop worden aangeleverd.

9. Er vindt een snellere acceptatie plaats van In memory computing, waarmee veel sneller enorme datahoeveelheden kunnen verwerkt worden. Grote leveranciers zoals SAP, EMC, IBM ,HP, Oracle en Terradata zullen hun klanten steeds meer aanbiedingen doen.  

10. De it-markt gaat richting nauw geïntegreerde systemen dat moet leiden tot lagere kosten, betere security en eenvoudiger beheer. Zo worden er meer appliances in gebruik genomen die hardware, software en diensten combineren.

Door: Witold Kepinski


Terug naar nieuws overzicht