Redactie - 30 oktober 2012

Imtech ontslaat 900 mensen maar ICT divisie wordt gespaard


Imtech gaat circa 900 van de in totaal bijna 29.000 werknemers ontslaan. Reden is een 'onevenwichtige resultaatontwikkeling' zo meldt Imtech in een persbericht.

Het overgrote deel van de te vervallen arbeidsplaatsen vindt plaats bij de afdeling Building Services en Marine in de Benelux en in Spanje.  Imtech ICT wordt gespaard, want dit onderdeel wist juist te groeien, onder andere in Nederland, Zwitersland en Duitsland.

René van der Bruggen (foto), ceo Imtech meldt in een persbericht: ‘In de afgelopen decennia zijn we er in geslaagd Imtech tot één van de grootste technische dienstverleners van Europa te maken met ook sterk groeiende activiteiten buiten Europa. Sinds 2010 hebben we - zoals bekend - te maken met een toenemende onevenwichtigheid in onze resultaatontwikkeling. Per saldo is sprake van sterke totale EBITA-groei, maar de bijdrage daaraan vanuit de Benelux en Spanje is - ondanks eerder doorgevoerde maatregelen en bij een verdere voorziene verslechtering van de markt in 2013 - te beperkt. Ten opzichte van goed presterende activiteiten in al onze andere landen en Europese en deels mondiale activiteiten in ICT en Traffic is dit onaanvaardbaar."

De maritieme divisie ondervindt daarnaast de gevolgen van een tijdelijke relatief lage orderingang in voorafgaande jaren, wat een beperkte reorganisatie noodzakelijk maakt, aldus Van der Bruggen: "De orderportefeuille trekt hier echter aan, waarmee Imtech Marine goed gepositioneerd is voor de toekomst. Om de onevenwichtigheid in de resultaatontwikkeling aan te pakken, neemt Imtech een eenmalige voorziening van in totaal 50 miljoen euro. Met de reorganisatie gaan helaas 900 banen in de Benelux, Spanje en de maritieme divisie verloren."

Exclusief de eenmalige voorziening verwacht Imtech in 2012 verdere EBITA-groei in vergelijking met 2011. Per saldo zal de EBITA 2012 lager uitkomen aldus Van der Bruggen: "Imtech blijft echter ruim winstgevend. Daarnaast is er gezien de ontwikkeling van de Spaanse economie sprake van een goodwill afwaardering op de Spaanse activiteiten van circa 20 miljoen euro. Voor 2013 en de jaren daarna zijn we prima gepositioneerd voor verdere groei, in alle Imtech clusters en divisies. De financiële positie is en blijft gezond. Ons strategisch groeiplan 2015 blijft onverkort van kracht. De orderportefeuille Q3 2012, neemt, ondanks een daling in de Benelux en Spanje, toe tot 6,4 miljard euro (Q3 2011: 5,7 miljard euro), een indicatie voor verdere continuïteit en groei." 
 
Door: Witold Kepinski

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024