Redactie - 26 oktober 2012

Omzet- en winstdaling Ericsson. Apple en Samsung flink in de lift


Technologie- en telecombedrijf Ericsson heeft de winst en omzet in het derde kwartaal zien dalen. De Zweedse onderneming liet vrijdag weten dat door economische en politieke onrust in de wereld er in bepaalde regio's minder geld werd uitgegeven aan het aanleggen of uitbreiden van netwerken.

De omzet van Ericsson daalde met 2 procent tot 54,6 miljard kroon (6,3 miljard euro). Vooral de divisie Networks leverde aan omzet in. De nettowinst duikelde met 42 procent tot 2,2 miljard kroon (253 miljoen euro).

Ericsson zei aanvullende herstructurerings- en kostenbesparende maatregelen te zullen nemen. Het bedrijf overweegt ook een afschrijving te doen als de situatie verder verslechtert.

Recordwinst voor Samsung

Het Zuid-Koreaanse Samsung Electronics heeft in het derde kwartaal een recordwinst in de boeken gezet. Dat maakte het concern vrijdag bekend. Samsung realiseerde een nettowinst van 6,6 biljoen won, ruim 4,6 miljard euro. Een jaar geleden werd nog 3,4 biljoen won als resultaat neergezet. De omzet steeg met ruim 26 procent tot eveneens een record van 52,2 biljoen won.

De onderneming profiteerde in het derde kwartaal van de sterke verkoop van zijn Galaxy-smartphones. Ook de verkoop van displays piekte. De chipsdivisie van Samsung liet echter een scherpe terugval zien, met een daling van de opbrengsten met 28 procent.

Operationeel kwam het resultaat uit op 8,12 biljoen won in de periode juli tot en met september. Dat is 91 procent meer dan in dezelfde periode een jaar terug. Samsung had eerder al gezegd een operationele winst te verwachten van 8,1 biljoen won.

Apple boekt flinke winststijging

Apple heeft in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst geboekt van 8,2 miljard dollar. Een jaar eerder hield het bedrijf onder de streep 6,6 miljard dollar over. De omzet bedroeg 36 miljard dollar, tegen 28,3 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar.

Apple verkocht 26,9 miljoen iPhones, 58 procent meer dan een jaar eerder. De verkoop van de iPad steeg met ruim een kwart tot 14 miljoen stuks. De verkoop van Mac-computers steeg met 1 procent tot 4,9 miljoen stuks. Er gingen 5,3 miljoen iPods over de toonbank, een afname met bijna een vijfde.

De winst per aandeel bedroeg in het vierde kwartaal 8,67 dollar. Dat is iets minder dan analisten gemiddeld hadden voorspeld. Het bestuur van de technologiereus wil aandeelhouders een dividend van 2,65 dollar per aandeel betalen.

(c) ANP

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024