Redactie - 25 oktober 2012

Terremark en Amazon aan kop in ranglijst IaaS-aanbieders


Amazon Web Services en Verizon Terremark zijn de best presterende aanbieders op de markt voor van infrastructure as a service (IaaS), volgens onderzoek van Lydia Leong, research vice president for cloud computing bij Gartner. Mede-auteurs van het rapport zijn de analisten Douglas Toombs, Bob Gill, Gregor Petri and Tiny Haynes.

Voor dergelijke rapporten, die leiden tot de bekende Magic Quadrants van Gartner, wordt onder meer gekeken naar de visie van betrokken aanbieders op specifieke markten en het verkmogen daar in de uitvoering invulling aan te geven. Onderdel hiervan is ook de klanttevredenheid.

Gartner definieert de IaaS-markt als virtueel datacenter dat zorgt voor rekenkracht, opslagcapaciteit en netwerkresources, geleverd als een dienst. Volgens de analisten bevindt deze markt zich nog steeds in een fase van volwasenwording. "Infrastructure as a service is ondertussen sterk geautomatiserd en gestandaardiseerd in het aanbod. Dit betekent dat je in staat zou moeten zijn met één druk op de knop eenvoudig de infrastructuur te krijgen die je nodig hebt, zonder menselijk interventie", aldus Linda Leong. Volgens Gartner zal deze markt tot 2016 nog zeker met 42 procent per jaar groeien.