Amerikaanse waakhond hekelt plan Opstelten
23-10-2012
Deel dit artikel:

Amerikaanse waakhond hekelt plan Opstelten


De Amerikaanse privacywaakhond EFF steunt het Nederlandse Bits of Freedom in het protest tegen de nieuwe cybercrimeplannen van minister Ivo Opstelten. De Amerikanen vinden dat de voorgestelde maatregelen een bedreiging zijn voor het 'gematigde en beschaafde' Nederland.

In een brief aan het parlement vroeg Opstelten afgelopen week om de goedkeuring van nieuwe maatregelen tegen cybercriminaliteit. Zo moet de politie malware kunnen installeren op computers van verdachten, wordt het toegestaan om in te breken op verdachte computers voor een screening en moet het mogelijk worden om op afstand bestanden van een computer te kunnen verwijderen.

Omdat veel data van Nederlandse verdachten op buitenlandse servers staat, zijn de plannen volgens EFF een vrijbrief voor de Nederlandse politie om de privacy van miljoenen internetters wereldwijd te schenden. EFF spreekt zelf van cyberwarmethodes. De waakhond is bang dat als Nederland zulke weten goedkeurt, andere landen zullen volgen en de vrijheid van internetters als sneeuw voor de zon verdwijnt. Volgens de Amerikanen zullen er dan snel aanvallen volgen op iedereen die iets op zijn computer heeft staan dat te maken heeft met homoseksualiteit, blasfemie, kritiek op de koning van Thailand of kritiek op Atatürk.

  

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security