Redactie - 19 oktober 2012

Forrester: Telecombedrijven en systeemintegrators zien een markt ontstaan voor cloudbrokers


De meerderheid van de telecombedrijven, systeemintegrators en andere cloudproviders stappen over op een cloudbrokermodel. De rest merkt al een toenemende vraag bij  hun klanten en in regionale markten. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Forrester, 'Cloud Brokers Will Reshape The Cloud', waarin een onderzoek naar gebruikersacceptatie is aangevuld met tien interviews met grote cloudproviders en telecombedrijven. Het onderzoek werd uitgevoerd op verzoek van Cordys, leverancier van het Enterprise Cloud Platform, en laat zien dat hoewel het cloudbrokermodel steeds meer wordt toegepast, er nog steeds verwarring bestaat over wat dit dan precies inhoudt.

Verwarring rond cloudbrokers
De term 'cloudbroker' wordt op verschillende manieren gebruikt door cloudproviders en is bij sommige potentiële gebruikers zelfs totaal onbekend. Vier geïnterviewden gaven dan ook aan dat hun bedrijf slechts een beperkt begrip heeft van de term cloudbroker. Dit komt voornamelijk door het gebrek aan herkenning en de inconsistente definitie die door de verschillende stakeholders wordt gehanteerd. Drie geïnterviewden zeiden dat de term wel wordt begrepen, maar dat er binnen het bedrijf nog wel verschillende definities worden gehanteerd. Bij slechts drie bedrijven is er volledig inzicht in de term cloudbroker – de meerderheid van de werknemers gebruikt die en hanteert slechts een of twee definities.

“Onze eigen ervaringen bevestigen de uitspraak van Forrester dat de vraag naar cloudbrokerdiensten stijgt,” aldus Sudir Chopade, Senior Vice President Engineering bij Cordys. "Maar er heerst nog veel verwarring over wat het model nu eigenlijk inhoudt. Als telecombedrijven en serviceproviders de kansen van cloudbroking ten volle willen benutten, is het noodzakelijk dat ze inzien welke plaats ze in de markt innemen."

Kansen
In het rapport worden ook verschillende groeigebieden aangegeven voor telecombedrijven, systeemintegrators en cloudproviders. De geïnterviewde telecombedrijven zagen de grootste vraag naar brokerservices in het MKB-segment, waar bedrijven al actief op zoek zijn naar de beste manier om zich te abonneren op SaaS-applicaties. De grote ondernemingen willen vooral specifieke cloud infrastructuren. Slechts één bedrijf had ervaring met grote ondernemingen die op zoek waren naar SaaS-applicaties. 

Systeemintegrators zien daarentegen dat grote bedrijven steeds vaker cloudbrokerdiensten overwegen. Ze hebben geen zin meer om te betalen voor licenties en onderhoud en gaan op zoek naar enterprise-oplossingen. 

Pure cloudproviders richten zich door middel van een standaardaanbod op alle soorten bedrijven. Alle geïnterviewde cloudproviders geven de voorkeur aan het infrastructuurbroker-model, omdat ze de voorkeuren van hun grootzakelijke klanten kennen en begrijpen dat SaaS-brokers moeten worden voorzien van lokale SaaS-applicaties. De mogelijkheden voor selfservice en app-stores zijn belangrijk voor het behouden van hun positie als pure cloudproviders.

"Door cloudbroker te worden kunnen telecombedrijven en serviceprovider de acceptatie van clouddiensten stimuleren, nieuwe omzetstromen genereren en waarde toevoegende diensten lanceren," zegt Chopade. "Met een oplossing zoals het Cordys Enterprise Cloud Platform kan een bedrijf de beste SaaS, IaaS en bestaande software- en service assets als een managed service leveren aan zijn klanten. Er zijn al bedrijven die hiervan gebruikmaken, zoals Fujitsu, Clouditalia en Getronics. Zij zijn overgestapt op Cordys voor het integreren en aanbieden van een portfolio met clouddiensten aan hun klanten."