Redactie - 16 oktober 2012

Gemeente Zoetermeer heeft beste digitale loket


Burgers uit de gemeente Zoetermeer beschikken over het beste digitale loket van alle gemeenten in Nederland. Dit blijkt uit de Benchmark Digitale Dienstverlening 2012 van Ernst & Young. Gemeente Zoetermeer was in 2011 al een nieuwkomer in de top 10 en neemt dit jaar de nummer een positie over van de gemeente Den Haag. Vandaag ontvangt het college van de gemeente Zoetermeer de bijbehorende onderscheiding.

Ernst & Young voert het onderzoek naar digitale dienstverlening jaarlijks uit onder alle Nederlandse gemeenten. Het onderzoek richt zich onder andere op de mate waarin de burger interactief producten kan afnemen bij de gemeente, de effectiviteit van de zoekmachine en hoe de gemeente omgaat met vragen via e-mail. De gemeente Zoetermeer scoort maximaal op de onderdelen effectiviteit zoekmachine en e-mail response. Ook scoort de gemeente goed op de interactiviteit van producten,  slechts twee producten zijn niet digitaal aan te vragen.

Guill van den Boom, Partner bij Ernst & Young “Uit ons onderzoek blijkt dat over het algemeen het aantal producten dat de burger volledig digitaal kan afnemen in 2012 sterk is gegroeid. Verder constateren wij dat gemeenten in de categorie tot 50.000 inwoners de sterkste ontwikkeling kennen. De kleinere gemeenten maken een inhaalslag ten opzichte van de gemeenten met meer dan 50.000 inwoners. De achterstand in het aantal digitaal aan te vragen producten bij kleinere gemeenten blijft echter aanzienlijk.”

Top 3 gemeenten van Nederland met het beste digitale loket:

Top 3GemeentePositie in 2011
1 Zoetermeer  2
2 Den Haag 1
3 Dordrecht 5