Redactie - 03 oktober 2012

BSA: Europese strategie eerste stap in richting groei cloud computing Europa


De Business Software Alliance (BSA) noemt de strategie van de Europese Commissie (‘Benut het potentieel van Cloud Computing in Europa’) belangrijk om Europa naar een meer samenhangende aanpak rond cloud computing-diensten te brengen. Daarentegen waarschuwt de BSA beleidsmakers wel dat één Europese cloud niet het einddoel moet zijn. Het grootste voordeel is juist de wereldwijde schaal ervan.


“De wereldwijde markt van cloud computing groeit razendsnel en biedt ontzettend veel kansen binnen en buiten Europa. De strategie van de Europese Commissie is dan ook slechts een eerste stap voorwaarts richting het behalen van de Europese clouddoelstellingen”, zegt Thomas Boué, directeur overheidsrelaties EMEA bij BSA. “Om een nieuwe strategie te kunnen implementeren moeten beleidsmakers privacy- en beveiligingsregels gelijktrekken, zodat data de grens over kan. Het blokkeren van het vrije dataverkeer naar buiten Europa zorgt alleen maar voor inefficiënt werken. Het zou Europa zelfs af kunnen snijden van de snelstgroeiende cloudmarkten in Azië en op andere plekken in de wereld.”

Tot nu toe bevindt de startende cloud computing-markt in Europa zich vooral op nationaal niveau. Hierdoor ontstaat er een lappendeken van niet op elkaar afgestemde cloudnetwerken en dit vertraagt de adoptie van cloud computing-diensten Europa-breed. Uit recent onderzoek van de BSA komt naar voren dat minder dan een kwart (24 procent) van de Europeanen gebruikmaakt van clouddiensten, in vergelijking met 34 procent wereldwijd. De grote meerderheid van Europese pc-gebruikers is niet bekend met de cloud – 65 procent heeft er nog nooit van gehoord of kent het alleen van naam.

“Het succes van de cloudstrategie van de commissie hangt af van de coördinatie en samenwerking tussen verschillende directoraten, waarvan een aantal al werkt aan kritieke dossiers over de cloud”, vult Boué aan. “Ze moeten regels opstellen die rekening houden met de toekomst en vooruitkijken omdat snelle innovatie beleidsmakers toch altijd te snel af is.”