Redactie - 28 september 2012

CERN analyseert 600 miljoen deeltjesbotsingen per seconde met NetApp


Wetenschappers van CERN, de Europese organisatie voor nucleair onderzoek, zijn op zoek naar aanknopingspunten die kunnen helpen om de geheimen van het universum te ontrafelen. Tijdens hun zoektocht naar antwoorden verzamelen de wetenschappers onvoorstelbare hoeveelheden data uit de biljoenen protonbotsingen die plaatsvinden binnen vier punten van de Large Hadron Collider (LHC) of grote hadronen-botser van CERN, de krachtigste deeltjesversneller ter wereld. Op basis van deze data brachten wetenschappers in juli een van de grootste ontdekkingen ooit op het gebied van de deeltjesfysica aan het licht, namelijk een nieuw deeltje dat overeenkwam met het  Higgs-bosondeeltje waar al lang naar werd gezocht. De veronderstelling is dat dit deeltje alle andere deeltjes massa geeft en er werd in de hele wereld al meer dan 50 jaar door wetenschappers op deze ontdekking gewacht.

De  flexibele data-infrastructuur en ookt het  storagefundament van NetApp, biedt CERN de mogelijkheid om sneller doorbraken te forceren door middel van effectievere zoekmethoden en effectiever datamanagement (Intelligent), om opslag- en analysewerkonderbrekingen te vermijden (Immortal) en om zonder beperkingen de opslag-infrastructuur uit te breiden of aan te passen  zodat kan worden voldaan aan de behoeften van het lopende deeltjesonderzoek (Infinite).

“Een primaire doelstelling van CERN is om het menselijke begrip van de wereld waarin we leven te vergroten”, zegt Tony Cass, Databases Services Group Leader, IT-afdeling CERN. “De informatie waarnaar we op zoek zijn, bevindt zich in een enorm grote hoeeveelheid data wat overeenkomt met het zoeken van een speld in 20 miljoen hooibergen. Om deze zoekopdrachten een kans van slagen te geven, hebben we een IT-infrastructuur nodig waarin die onvoorstelbare hoeveelheden data kunnen worden opgeslagen en beheerd en ononderbroken toegankelijk zijn. Oracle-databases op basis van NetApp-storage zijn een belangrijk onderdeel van deze infrastructuur.”

Sinds 2006 heeft CERN technologie van NetApp gebruikt ter ondersteuning van innovatie en baanbrekend wetenschappelijk onderzoek. De antwoorden die kunnen worden ontleend aan het deeltjesonderzoek van CERN helpen niet alleen om het universum om ons heen beter te begrijpen maar versnellen ook doorbraken op het gebied van de IT. CERN heeft ongelooflijke resultaten weten te behalen.

Experimenten met de LHC veroorzaken 600 miljoen botsingen per seconde. Dit komt neer op 1 miljoen GB aan ruwe data per seconde. Deze enorme hoeveelheid data moet worden gedistribueerd naar fysici die deze data in 140 computercentra in 35 verschillende landen analyseren.

Naast NetApp gebruikt CERN Oracle Database ter ondersteuning van de LHC en vertrouwt CERN op NetApp om de data in Oracle Database op te slaan. Deze operationele data bedragen meer dan 50 TeraBytes per jaar en wetenschappers vertrouwen op deze data om metingen en instrumentatierecords op te slaan die nodig zijn om de experimenten te kalibreren. Dankzij NetApp zijn werkonderbrekingen voor CERN verleden tijd en beschikt het bedrijf over onbeperkte schaalbaarheid, zodat wetenschappelijke ontdekkingen kunnen worden versneld. 

CERN gebruikt NetApp Flash Cache-technologie om de algehele prestaties te verhogen en om de ecologische voetafdruk van het datacenter te verminderen. Dit gebeurt op een manier die twee keer zo effectief is als andere methoden  in vergelijkbare technische behoeften. Op deze manier kan CERN de algehele efficiëntie verbeteren en zijn IT-werkzaamheden binnen vastgelegde resources op een effectieve manier beheren. Dave Hitz, medeoprichter en Executive Vice President van NetApp: “Het werk van CERN is ontzagwekkend. Het onderzoek dat wordt verricht, probeert een antwoord te vinden op vele vragen over het universum en gaat ons begrip te boven. CERN steunt zwaar op technologie ter ondersteuning van zijn onderzoek en daarom is CERN het perfecte voorbeeld van het belang om op de juiste IT-infrastructuur te bouwen. NetApp vindt het fantastisch dat zij het storagefundament levert waarmee CERN wetenschappelijke doorbraken probeert te realiseren.”