Redactie - 28 september 2012

HP steunt nieuwe Europese Cloud Computing Strategie


Direct nadat de Europese Commissie een nieuwe strategie bekend heeft gemaakt om het gebruik van cloud computing te vergroten en te versnellen, heeft HP steunt betuigd aan Eurocommissaris Neelie Kroes in haar visie op een gezamenlijke en consistente cloud computing strategie in Europa. “Een wettelijke omgeving die vriendelijk is voor cloud innovatie is essentieel voor de economische groei in Europa, met mogelijk 2 miljoen nieuwe banen in 2015,” aldus Ian Brooks, HP’s Head of Innovation and Sustainable Computing.

De nieuwe strategie van de Europese Commissie voor ‘het aanboren van het potentieel van cloud computing in Europa’ behelst maatregelen die netto 2,5 miljoen nieuwe banen in Europa kunnen opleveren, alsmede een jaarlijkse toename van het BBP van de EU met 160 miljard euro (ongeveer 1 %) in 2020. De strategie zorgt ervoor dat cloud computing in alle sectoren sneller en vaker wordt gebruikt.

"Cloud computing" betekent het op afstand opslaan van gegevens (zoals tekstbestanden, afbeeldingen en filmpjes) en software op computers; de gebruikers kunnen vervolgens met een toestel naar keuze via internet toegang tot deze gegevens krijgen. Dit is sneller, goedkoper, flexibeler en in principe veiliger dan IT-oplossingen op een vaste locatie. Een groot aantal populaire diensten, zoals Facebook, Spotify en webmail, maakt gebruik van cloud computing-technologieën, maar de grootste economische voordelen liggen in het wijdvertakte gebruik van cloudoplossingen door het bedrijfsleven en de publieke sector.

“De Europese landen zullen niet alle voordelen van deze technologie kunnen benutten, tenzij maatregelen worden genomen om de resterende barrières voor het gebruik ervan aan te pakken,” aldus Brooks. Eerder dit jaar bleek uit onderzoek van HP dat de top 3 barrières bij het gebruiken van cloud diensten te vinden zijn op het gebied van security (35%), transformatie (33%) en compliance (17%). Uit hetzelfde onderzoek bleek dat  80% van de zakelijke en technologische managers gelooft dat cloud computing op zijn minst net zo’n grote impact op het technologische landschap zal hebben als virtualisatie. 1 op de 2 CEO’s en CFO’s zijn bezig met het ontwikkelen van cloud strategieën voor hun organisaties. Het is duidelijk dat het bedrijfsleven inziet dat cloud van kritisch belang is voor succesvolle resultaten en innovatie. Brooks: “Er is echter nog wel wat werk te doen in het benutten van de voordelen ervan, en om die reden zijn we blij met het aanhoudende leiderschap van de Europese Commissie.”