Redactie - 25 september 2012

BCC opent veilingsite in de cloud


BCC, een van de grootste elektro-retailers van Nederland, heeft een cloud-oplossing voor online veilingen in gebruik genomen. Deze Cloud Auction is gebouwd door Macaw, in samenwerking met BCC. De oplossing wordt in eerste instantie ingezet voor het veilen van verouderde producten en producten met lichte schade. Marco van Putten, Director Business Development & ICT van BCC: “Het idee voor de veiling is afkomstig van Macaw en het sloeg meteen aan. We zijn samen aan de slag gegaan om de veiling daadwerkelijk te bouwen. De veiling is voor ons een mooie manier om moeilijk te verkopen producten en oude modellen van de hand te doen. Die producten functioneren nog prima en ook uit duurzaamheidsoverwegingen willen we ze graag verkopen, in plaats van af te danken. Tot nu toe hadden we twee tot drie keer per jaar een schadeverkoop, maar dat wilden we veel vaker doen. Dat kan nu en we kunnen nu ook zelf het beste moment kiezen. En omdat de veilingsite in de cloud draait, kunnen we direct over genoeg resources beschikken, ook als er vele duizenden belangstellenden op de veilingsite komen.”

Maarten Sikkema, Technisch Directeur van Macaw: “Het idee voor een cloud-veiling komt uit een brainstorm bij Macaw, bedoeld als een showcase voor innovatieve technieken die we ook voor andere toepassingen kunnen gebruiken. We zijn buitengewoon tevreden over het resultaat, temeer daar we veel nieuwe inzichten hebben gekregen. De belangrijkste daarvan is dat we nu weten hoe we ook bij een groot aantal deelnemers voor iedereen precies tegelijk de prijs en de voorraad kunnen laten
aflopen. Voor een veiling natuurlijk essentieel! Ook op het gebied van security, web interface en database hebben we hoogstaande technieken in de Cloud Auction verwerkt.”

Macaw biedt een kant-en-klare Cloud Auction voor organisaties die periodiek voorraden snel willen veilen of productacties willen houden. Deze cloud-oplossing is snel en, met minimale IT-inspanning op te zetten en kan desgewenst ook als service voor een korte periode afgenomen worden. De veiling is schaalbaar tot zeer grote aantallen gebruikers en draait volledig in de cloud op Microsoft-technologie. Als het aantal gebruikers toeneemt, is het zeer eenvoudig om in de cloud servers bij te schakelen. De kosten van het inrichten van de veiling zijn laag, zo laag dat de Cloud Auction ook aantrekkelijk kan zijn voor een interne veiling bij een organisatie.

De oplossing garandeert hoge prestaties en grote beschikbaarheid tijdens de veilingactie. Voor een vaste instapprijs en een fee per getoond product dat geveild wordt, kunnen ondernemingen snel en met beperkte investeringen salesacties starten. De veilingsite kan snel worden opgezet en is eenvoudig in te richten volgens de wensen van de klant, die ook geen omkijken heeft naar infrastructuur, beveiliging en beheer. De kosten liggen vast, ongeacht hoeveel bezoekers de veilingsite trekt.

Macaw werkt momenteel aan het aansluiten van de veiling op zoveel mogelijk kanalen, om meer mensen te kunnen bereiken. Voor de Cloud Auction is ‘responsive design’ toegepast, zodat probleemloos vanaf pc’s, tablets en smartphones aan de veiling kan worden deelgenomen. De site stelt zich automatisch in op de schermgrootte van het device. Er is al een Facebook App waarbij de veiling volledig geïntegreerd is in een Facebook omgeving. Native apps voor iOS (iPad en iPhone), Android en Windows 8 worden voor eind dit jaar verwacht.