Redactie - 12 september 2012

Autodesk introduceert simulatie in de cloud


Autodesk, leverancier van 3D-ontwerp-, engineering- en entertainmentsoftware, heeft zijn niuewe software gelanceerd op basis van het pay-as-you-go betaalmodel. Op deze manier kan elk bedrijf, ongeacht grootte en draagkracht, simulatie inzetten in het ontwerp- engineeringproces. Met Autodesk Simulation 360 kunnen ontwerpers, ingenieurs en analisten de eigenschappen van voorwerpen en processen eenvoudig voorspellen, optimaliseren en valideren. Dankzij de haast rekenkracht die de cloud biedt, behoren de traditioneel complexe en dure simulatietests voortaan ook tot de mogelijkheden van de kleinere ontwerper.

Productontwerpers kunnen bijvoorbeeld verschillende meubelontwerpen testen en nagaan hoe de verschillen in lichaamstypen en gebruik hun invloed hebben op de ergonomie van het meubelstuk voordat het gefabriceerd wordt. Werktuigbouwkundigen kunnen de warmteafgifte van elektronische apparaten simuleren en de benodigde koeling inbouwen, waarmee ze dure product recalls voorkomen
. Architecten en andere partijen in de bouwketen kunnen de verwarming en de ventilatie in gebouwen en fabrieken optimaliseren, de milieueffecten op bruggen en gebouwen voorspellen en nagaan hoe bouwmaterialen, waaronder beton, na verloop van tijd zullen reageren, en dat alles voordat er één steen gelegd is.

“Uit efficiency- en kostenoverwegingen moeten bedrijven gewoon weten hoe hun ontwerpen functioneren voordat ze gerealiseerd worden”, zegt Robert “Buzz” Kross, senior vice president, Design, Lifecycle and Simulation bij Autodesk. “Met Autodesk Simulation 360 komt simulatie binnen handbereik van ontwerp- en ingenieursbureaus in alle soorten en maten; met de nieuwe cloud-based oplossing kunnen ook de minder draagkrachtigen over de tools beschikken om hun ontwerpen heel vroeg in het ontwerpproces te voorspellen, te optimaliseren en te valideren.”