Redactie - 06 september 2012

Supersnel mobiel internet voor Hogeschool Utrecht (HU) en het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht


SURFnet
heeft met Hogeschool Utrecht (HU) en het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht een overeenkomst gesloten voor deelname aan de zogenaamde 4G/LTE-proef op Utrecht Science Park. Hierdoor krijgt de proef die SURFnet eerder met KPN en de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht startte, een veelzijdiger karakter.

Nieuwe mogelijkheden
De nieuwe partners zullen zich in de proef voornamelijk richten op het gebruik van het snelle mobiele LTE-netwerk binnen het onderwijs, maar ook binnen patiëntenzorg en -onderzoek. Hiervoor moeten de bestaande draadloze Wi-Fi-netwerken bij de instellingen naadloos gekoppeld worden aan het nieuwe LTE-netwerk, zodat tijd- en plaatsonafhankelijk leren, werken en samenwerken mogelijk wordt.

“Deze pilot biedt het UMC Utrecht een prachtige gelegenheid om in een vroeg stadium ervaring op te doen met 4G en de geïntegreerde mogelijkheden die hiermee ontstaan voor onze zorg-, onderzoek- en onderwijsomgevingen,” zegt Jan van Alphen, Clustermanager Multimedia bij UMC Utrecht.

Pim Schonk, docent Digitale Communicatie aan de HU vult aan: “Het LTE-netwerk betekent optimale vrijheid voor onze studenten en medewerkers en daarmee een kwaliteitsslag in de ondersteuning van ons onderwijs en onderzoek. Met LTE kun je anywhere, anytime aan de slag met beschikbare content. Nog even een hoorcollege bekijken of een laatste aanpassing aan een video-opdracht maken, onderweg een videopresentatie in je lesmateriaal stoppen en studentenbegeleiding op afstand. Dit LTE-netwerk maakt het allemaal mogelijk.”

Samenwerking
Met de komst van twee nieuwe partners doen nu drie onderwijsinstellingen mee aan de LTE-proef op het Utrecht Science Park. Kees van Eijden, beleidsmedewerker Informatiemanagement en ICT-dienstverlening bij de Universiteit Utrecht zegt hierover: “eduroam uitbreiden naar LTE-netwerken is een logische volgende stap die inspeelt op de vraag naar mobiele dataverbindingen voor onze studenten en medewerkers. De partners kunnen door integratie van de eigen draadloze Wi-Fi-netwerken en de LTE-netwerken van externe providers een campusbrede dekking op Utrecht Science Park realiseren. Schaalvoordeel is één winstpunt van de samenwerking. Maar we willen in de eerste plaats dat studenten en medewerkers van de partnerinstellingen op elke locatie van de campus (binnen en buiten) een optimale mobiele dataverbinding hebben."

SURFnet is blij dat deze partijen gaan samenwerken aan de proef in Utrecht. Het biedt kansen om het leren en werken binnen Hoger Onderwijs en Onderzoek naar een nieuw niveau te tillen door gebruik te maken van gekoppelde breedbandige draadloze infrastructuur die nu zowel binnen als buiten gebouwen beschikbaar is. De proef zal tot 2014 lopen en de resultaten zullen worden gedeeld.