Apple leidt PC-markt met 21 miljoen verkochte iPads en Macs

Apple leidt PC-markt met 21 miljoen verkochte iPads en Macs

Apple leidt PC-markt met 21 miljoen verkochte iPads en Macs

02-08-2012

Apple leidt PC-markt met 21 miljoen verkochte iPads en Macs


Apple verkocht het afgelopen tweede kwartaal wereldwijd 21 miljoen pc's: 17 miljoen iPads en 4 miljoen Macs. Dat is een groei van 60 procent vergeleken met het tweede kwartaal van 2011. Hierdoor leidt Apple de wereldwijde pc-markt met 19 procent verkoopaandeel, aldus onderzoeksbureau Canalys.
In tegenstelling tot andere onderzoeksbureau's telt Canalys tablets van 7-inch of groter als pc's, omdat ze voor dezelfde doeleinden als een laptop of zelfs een desktop worden gebruikt. 

Canalys zegt dat Apple wereldwijd 19 procent verkoopaandeel heeft. Dat ligt ruim boven van zowel HP en Lenovo, de nummer 2 en 3 fabrikanten, die elk ongeveer 13 miljoen pc's verkochten en daardoor een verkoopaandeel van 12 procent hebben. Afronders van de top 5 zijn Acer en Dell, die respectievelijk 10,6 en 9,6 miljoen pc's verkochten.

Windows
Van de 108,7 wereldwijd verkochte pc's in het tweede kwartaal van 2012, heeft 73 procent het Windows besturingssysteem. Dat is een laagterecord voor het Microsoft besturingssysteem, aldus Canalys. Dat zal op termijn niet veel veranderen omdat ultrabooks, dunne lichtgewicht notebooks gemaakt door Intel, nog niet de gewenste prijspunten hebben dat mensen deze massaal gaan kopen.

Surface
Canalys verwacht dat Microsoft het marktaandeel van Windows niet op korte termijn kan opkrikken met zijn nieuwe Surface en Surface Pro tablets die op Windows 8 draaien. Dat komt onder andere doordat de Surface tablets direct worden verkocht. Het effect zal hetzelfde zijn toen Microsoft zijn Zune muziekspeler lanceerde, aldus Canalys analyst Tim Coulling.

Canalys adviseert verder pc-leveranciers, de Microsoft OEM partners, de aanschaf van Windows RT (Windows 8) af te wachten omdat de licentiekosten daarvan nog hoog zijn. De pc-leveranciers moeten nu ook concurreren tegen Microsoft's zelfgemaakte tablets. Canalys vindt dat er nog onderhandelingsruimte is tussen Microsoft en de OEM partners.

Door: Witold Kepinski
  

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Mobility