Redactie - 21 augustus 2012

Column Linda Verweij: Van proactief naar voorspellend beheer: klaar voor de toekomst?


Er zijn legio voorbeelden van het niet goed functioneren van een IT-omgeving. Webshops die niet werken, online bankieren uit de lucht, Vodafone. Een grote bron van ergernis, maar daarnaast voor ondernemend Nederland ook een grote kostenpost. Feit is dat bedrijven steeds meer afhankelijk zijn van een betrouwbare en goed functionerende IT-omgeving. Voorspellend beheer kan hierbij een essentiële rol spelen. Niet langer brandjes blussen of just-in-timedamage control, maar anticiperen op situaties in de toekomst.

In de praktijk zie ik gelukkig dat steeds meer organisaties overstappen van reactief naar proactief beheer. Incidenten of problemen lijken dan tijdig te worden opgelost, maar vaak zie ik dat er te laat, of met veel inspanning (kosten) net op tijd, wordt ingegrepen.Dit inefficiënte gedrag en de risico’s voor de organisatie zijn niet nodig. Om de IT-infrastructuur en daarmee de bedrijfsprocessen veel effectiever en planbaarder te beheren, moet het beheer voorspellendworden gemaakt.Hiervoor is intelligente tooling nodig, een actieve CMDB (Configuration Management Database) en de beheerorganisatie zal anders moeten worden ingericht.

Om voorspellend beheer te implementeren zullen de IT-beheerders een andere kijk moeten krijgen op IT-beheer. Het gaat niet langer alleen om het reageren op meldingen en het oplossen van verstoringen, de kern ligt in het continu analyseren van gegevens die voortkomen uit het monitoren van de IT. In tegenstelling tot proactief beheer ziet de ‘predictive’beheerder veel eerder dat de afspraken tussen IT en het bedrijfsproces in gevaar komen en kan er op de juiste wijze op tijd actie worden ondernomen. Zo los je problemen niet op, maar voorkom je ze. Natuurlijk zullen er ook beheerders verantwoordelijk blijven voor het dagelijkse beheer, echter zijn dat er veel minder en de taken moetenbinnen de organisatie gescheiden worden: proactieve en ‘predictive’beheerders. Maar hoe kom je aan de relevante informatie?

Door gebruik te maken van intelligentetooling zorg je ervoor dat de vele berichten, die afkomstig zijn uit diverse bronnen,over de IT-infrastructuur verzameld, gegroepeerd en geanalyseerd worden.Het huidige en toekomstige gedrag van de IT wordt hierdoor inzichtelijk gemaakt, waarna anticiperend gehandeld kan worden door de ‘predictive’beheerders. Door de informatie te gebruiken in combinatie met een actieve CMDB wordt incident management (grotendeels) voorkomen. Een actieve CMDB biedt realtime inzicht in de IT-omgeving, inclusief alle relaties en afhankelijkheden. De vastlegging van IT-componenten wordt continu met de werkelijkheid getoetst, waardoor informatie altijd actueel is. Wijzigingen in de infrastructuur, gepland of niet, worden hierdoor direct zichtbaar. Het belangrijkste is dat een actieve CMDB inzicht biedt in de impact en oorzaak van verstoringen en veranderingen in de infrastructuur.

Voorspellend beheer zorgt ervoor dat de IT-organisatie op een andere manier met beheer omgaat en daardoor de business optimaal ondersteunt.In plaats van het oplossen van incidenten, zorg je ervoor dat incidenten niet optreden. Dit doe je door zwakke plekken in en potentiële verstoringen van de IT te identificeren en de oorzaak weg te nemen. Essentieel om de bedrijfsprocessen 24/7 door te laten draaien en het effect van IT op de business inzichtelijk te kunnen rapporteren. Het doel van iedere IT-manager is immers tevreden eindgebruikers! En wie wil dat nou niet?

Linda Verweij is COO bij SPS

 

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024