Redactie - 14 augustus 2012

Smartphone-markt groeit spectaculair, mobiele telefoons minder populair


De markt voor smartphones heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een spectaculaire stijging doorgemaakt van 42,7 procent, aldus Gartner. De totale wereldwijde verkoop van mobiele telefoons daalde 2,3 procent in dezelfde periode. In totaal werden 419 miljoen mobiele apparaten verkocht. Het aandeel van de smartphones hierin wordt gestaag groter, en maakt nu 36,7 procent uit van het totaal.

Dat de totale vraag afneemt verklaren de analisten logischerwijze uit de economische crisis, waardoor gebruikers dure investeringen uitstellen en wachten op nieuwe lanceringen aanbiedingen die naar verwachting later dit jaar zullen komen. Naar verwachting zal de markt voor smartphones later dit jaar een bost krijgen door de lancering van de Apple iPhone 5, en diverse initiatieven die Chinese fabrikanten gaan ontplooien op 3G-gebied.

Vooral Samsung liet in het tweede kartaal van dit jaar goede cijfers zien. Deze fabrikant zag de verkoop stijgen met 29,5 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Hiermee behield het ook dit kwartaal zijn marktleiderschap, ten koste van Apple en Nokia. Deze stijging kwam vooral door de buitengewoon sterke verkoop van de Samsung Galaxy, waarmee de smartphone voor Nokia nu 50,4 procent uitmaakt van de verkoop van mobiele devices, een aantal van 45,6 miljoen apparaten. Voor Apple daarentegen viel de verkoop tegen, met een daling van 12,6 procent vergeleken met het kwartaal ervoor. Dat kan echter worden goed gemaakt met de nieuwe iPhone later dit jaar.

 

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024