Redactie - 10 juli 2012

Windows Server 2012 beschikbaar in september 2012


Microsoft Windows Server 2012 is vanaf augustus als release to manufacturers (RTM) beschikbaar. In september is het nieuwe besturingssysteem voor servers voor eindgebruikers beschikbaar. Dit maakte Microsoft bekend tijdens de Worldwide Partner Conference (WPC) in Toronto.

Microsoft zegt dat Windows 2012 veel nieuwe snufjes bevat, onder andere de Metro user interface en nauwe integratie met Hyper-V virtualsiatietechnologie. Nieuw aan de Microsoft Windows Server 8 is het nieuwe bestandssysteem: resilient file system (refs). Het nieuwe bestandsysteem volgt het new technology file system (ntfs) op dat voorheen de meeste Windowsbesturingsystemen ondersteunde, zoals Windows NT en Windows 7. Ntfs is gebaseerd op hpfs, het bestandssysteem dat door Microsoft werd ontwikkeld voor OS/2 als een vervanging voor het oudere fat-bestandssysteem dat MS-DOS gebruikte. Ntfs heeft verbeteringen ten opzichte van fat, zoals de ondersteuning van metagegevens en bestandsbeveiliging. Het maakt gebruik van bepaalde gegevensstructuren die de prestaties, betrouwbaarheid en gebruik van schijfruimte verbeteren.

Windows Server 8 legt verder nadruk op een sterkere centrale beveiliging van bestanden. Microsoft heeft hiervoor de Dynamic Access Control-tool ontwikkeld, die de beveiliging van bestanden en folders centraal en op domeinniveau regelt. Met Dynamic Access Control, onderdeel van de nieuwe versie van Active Directory 8,  krijgen it-afdelingen veel meer grip op bestanden en folders die zijn opgeslagen op diverse servers. Dynamic Access Control maakt gebruik van het Kerberos-authenticatieprotocol. Gebruikers kunnen zich veilig en in een keer op een netwerk aanmelden en hun identiteit tonen. Met Active Directory (AD) kunnen beheerders rechten en instellingen binnen een bedrijfsnetwerk beheren.

Het lijkt erop dat bedrijven interesse hebben in het nieuwe severbesturingssysteem. Van de Windows Server 8 pre-release zijn inmiddels 500,000 versies gedownload, aldus Microsoft.

Door: Witold Kepinski

 

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024