Redactie - 28 juni 2012

Officiële ingebruikname nieuwe versie DigiD


Minister Spies van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft vandaag de nieuwste versie van DigiD in gebruik genomen. DigiD 4.1 is hierdoor eenvoudig uit te breiden en veiliger in het gebruik. Atos en Digidentity tekenden voor de succesvolle en zeer snelle migratie naar DigiD 4.1. Meer dan 9 miljoen burgers en verschillende webdiensten van ruim 500 organisaties zijn in één nacht succesvol naar de nieuwe omgeving gemigreerd. Hiermee is deze migratie tot nu toe de grootste die als ‘big bang’ door de Nederlandse overheid is uitgevoerd.

DigiD is het digitale authenticatiesysteem voor de overheid en publieke dienstverleners. DigiD zorgt ervoor dat burgers betrouwbaar online hun zaken met de overheid kunnen regelen. Bijvoorbeeld bij het invullen van hun belastingformulieren en het aanvragen van studiefinanciering of kinderbijslag. DigiD is in 2005 geïntroduceerd en sindsdien is het aantal gebruikers naar meer dan 9 miljoen burgers gegroeid. Met ruim 50 miljoen authenticaties per jaar zit het systeem bij de kopgroep van authenticatievoorzieningen in Europa. DigiD is een product van Logius, de dienst Digitale overheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Doorontwikkeling van het systeem is een belangrijke voorwaarde voor verdere groei en de integratie met andere voorzieningen van de elektronische overheid. Atos is volledig verantwoordelijk voor de beschikbaarheid en beveiliging van het DigiD 4.1. Digidentity tekent voor de ontwikkeling van state-of-the-art software op basis van het vier-sterrenniveau van TÜVit voor de certificering van softwareproducten.

Veilig en toegankelijk
Met de officiële ingebruikname door demissionair Minister Spies is de lancering van de vernieuwde versie DigiD 4.1 een feit. Wat meteen in het oog springt, is de overgang naar de nieuwe huisstijl van de rijksoverheid. Naast de nieuwe huisstijl zijn verschillende kleine verbeteringen geïntroduceerd. Voor gebruikers met een visuele beperking is daarnaast de mogelijkheid voor gesproken sms-berichten toegevoegd. Als zij een sms-code moeten invullen, kunnen zij instellen dat zij automatisch worden gebeld op hun mobiele telefoon en de sms-code wordt voorgelezen. Bovendien is DigiD 4.1 gecertificeerd met het Nederlandse kwaliteitskeurmerk Waarmerk Drempelvrij. Dit betekent dat het systeem voldoet aan de allerhoogste niveaus van de web-richtlijnen die de toegankelijkheid waarborgen en dat de website gemakkelijk te vinden is met zoekmachines.

Altijd en overal beschikbaar
“Het vernieuwde DigiD biedt burgers de zekerheid dat veilig wordt omgegaan met hun gegevens en dat tegelijkertijd wordt gefaciliteerd dat informatie en diensten altijd en overal beschikbaar zijn. Veel verbeteringen en vernieuwingen hebben betrekking op een modernisering van de IT-architectuur, optimalisering van het onderhoud en de ondersteuning van belangrijke standaarden. Hierdoor is het mogelijk DigiD eenvoudig uit te breiden, onder meer met toepassingen voor Nederlanders die in het buitenland wonen”, zegt Peter Verkoulen, VP Market Public, Health & Transport van Atos. “Atos en Digidentity zijn er trots op dienstverlener te zijn van het belangrijkste elektronische handelsmerk van de Nederlandse overheid.”
  
 

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024