Redactie - 27 juni 2012

Defensie wil ook cyberaanval kunnen uitvoeren


De krijgsmacht moet in de toekomst ook cyberaanvallen kunnen uitvoeren. Het wordt een van de speerpunten van de nieuwe Defensie Cyber Strategie van het ministerie van Defensie.

Minister Hans Hillen maakte dat woensdag op een symposium van de Koninklijke Militaire Academie in Breda bekend. "Als zwaardmacht moet de krijgsmacht naar mijn overtuiging ook in het digitale domein offensief kunnen optreden'', stelde de bewindsman. Op dit terrein zal nauw worden samengewerkt met de militaire inlichtingendienst MIVD.

Nieuwe strategie
De nieuwe defensiestrategie voor het digitale domein kent nog vijf elementen. Ten eerste moet er volgens Hillen een integrale aanpak komen. Verder moeten de digitale zelfverdediging en de kennis- en inlichtingenpositie worden versterkt. Het laatste speerpunt is de intensivering van de samenwerking, zowel op nationaal als internationaal niveau.

De nieuwe strategie moet "de komende jaren richting, samenhang en focus aan de ontwikkeling van het militaire vermogen in het digitale domein'' geven, aldus Hillen.

(c) ANP