Redactie - 27 juni 2012

Bankenteam onderzoekt mogelijke bankenfraude


Het bankenteam, dat bestaat uit politie, Openbaar Ministerie en de banken, is dinsdag meteen gaan onderzoeken hoe het zit met een bankfraude die Nederland zou hebben getroffen. Dat zei minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie dinsdag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Cybercriminelen zouden met geavanceerde technologie hebben geprobeerd om geld van bankrekeningen weg te sluizen, zo bleek uit een Amerikaans onderzoeksrapport. Opstelten heeft nog niet alle feiten over de kwestie op een rij. ,,Dat is niet zo gek, want het bericht is van vanmorgen'', stelde hij. De minister wacht de analyse van het bankenteam af, om daarna te besluiten of bijvoorbeeld strafrechtelijke vervolging nodig is.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) liet weten dat het in dit geval enkel gaat om pogingen tot fraude. Er is geen werkelijk geleden schade, aldus een woordvoerder.

Opstelten liet zich overigens zeer positief uit over het bankenteam, dat veelal weet te voorkomen dat cybercriminelen hun slag slaan. ,,Ze zijn vanmorgen direct in actie gekomen, zonder enige aarzeling'', stelde de minister.

Vorig jaar bedroeg de internetfraude in Nederland volgens de NVB 35 miljoen euro. Na de zomer komen nieuwe cijfers beschikbaar.

 

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024