Redactie - 20 juni 2012

Videosamenwerking verhoogt productiviteit van flexwerkers


Tweederde van de bedrijven (66 procent) erkent dat flexwerkers een grotere positieve financiële invloed op de bedrijfsvoering hebben dan het snijden in operationele kosten. Dit blijkt uit onderzoek van Polycom, marktleider in op standaarden gebaseerde oplossingen voor Unified Communications (UC), onder vierhonderd leidinggevenden van bedrijven in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Rusland. Een belangrijke ondersteunende factor voor flexwerkers is videosamenwerking. Maar liefst 72 procent van de ondervraagden zegt dat deze technologie thuis- en mobiele werkers nog productiever maakt. Een verhoging van de productiviteit van de flexwerkers met 39 procent is daarbij haalbaar, zo blijkt uit het onderzoek.

Wereldwijd werkt tachtig procent van de bedrijven met flexwerkers. Een bedrijfsstrategie voor flexwerken stelt werknemers in staat (on)regelmatig thuis of buiten het kantoor te werken. Europese bedrijven met een flexwerkprogramma melden dat deze werknemers gemiddeld veertig procent productiever zijn dan de niet-flexwerkers. Respondenten geven aan dat gemiddeld meer dan de helft van de bedrijfsomzet voortkomt uit de productiviteit van werknemers. Dit betekent dat de toegenomen productiviteit van flexwerkers een aanzienlijke invloed heeft op de totale bedrijfsomzet. De resultaten van het Polycom-onderzoek bewijzen het belang van flexibel werken voor bedrijven die op zoek zijn naar nieuwe manieren om succesvol en winstgevend te zijn in de huidige financieel uitdagende markt.

In Nederland zien bedrijven flexwerken als zeer kostenefficiënt. Onderzoek uitgevoerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek toont aan dat het percentage flexwerkers in Nederland rond de 25 procent ligt. Dit percentage is de afgelopen vier jaar stabiel gebleven. Het gemiddelde aantal uren dat werknemers per week thuis werken, is ongeveer 6,2 uur. Hetzelfde onderzoek laat zien dat het toestaan van één dag flexwerken per week de werkgever 2.300 euro per jaar per flexwerker kan opleveren.

De tweede belangrijkste uitkomst van het Polycom-onderzoek is, dat videoconferencing een belangrijke rol speelt bij het ondersteunen van de flexwerkstrategie van een organisatie. Bijna zestig procent van de ondervraagde bedrijven beschikt over een interactieve videosamenwerkingsoplossing in HD. Deze oplossing maakt persoonlijk contact tussen medewerkers binnen en buiten de kantoormuren mogelijk. Daarnaast geeft 72 procent van de respondenten aan dat videosamenwerking het bedrijf productiever en efficiënter maakt. Videosamenwerkingsoplossingen voor medewerkers die thuis of onderweg werken, zoals videosoftware voor mobiele apparaten en laptops, zorgen voor een verdere acceptatie van videosamenwerking onder medewerkers in de buitendienst en van flexwerkers.

“Polycom signaleert een sterke verspreiding van flexwerken in Europa en de uitkomsten van dit onderzoek ondersteunen dat beeld”, zegt Gary Rider, President EMEA van Polycom. “In het verleden werd flexwerken voornamelijk beschouwd als voordelig voor werknemers. Het leverde een betere balans op tussen werk en privé, en verminderde de reistijd en -kosten. Dit onderzoek laat echter zien dat ook werkgevers behoorlijk profiteren van een flexwerkstrategie. Ze kunnen de productiviteit van werknemers met wel 39 procent verhogen. Hierin is videosamenwerking een belangrijke component. Dit biedt werknemers de mogelijkheid om contact te houden met collega’s en met hen samen te werken, waar ze zich ook bevinden.”

Werknemers profiteren volgens het Polycom-onderzoek eveneens van flexwerken. Meer dan tweederde van de respondenten (67 procent) zegt dat ze hierdoor hun werk als prettiger ervaren. Daarnaast geven bijna alle respondenten (97 procent) aan dat tevreden werknemers harder werken en productiever zijn. Al deze redenen zorgen ervoor dat thuiswerken een breed geaccepteerd verschijnsel is in Europa. Op dit moment biedt 77 procent van de bedrijven uit het onderzoek zijn werknemers enige flexibiliteit in werkuren, en 68 procent staat toe dat werknemers buiten het kantoor werken.

 

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024