Redactie - 19 juni 2012

Microsoft-tablet komt in twee versies


De nieuwe Surface-tablet van Microsoft wordt in twee versies uitgebracht. Een lichte, dunne versie is bedoeld voor thuisgebruik door consumenten en is een directe concurrent voor de iPad van Apple. Een zwaardere variant is bedoeld voor de zakelijke markt en als alternatief voor een ultrabook-laptop.

De lichte tablet weegt 676 gram en is 9,3 millimeter dik, iets dunner dan de iPad. Deze versie heeft een ARM-chip en heeft Windows RT als besturingssysteem. Het scherm is 10, 6 inch (26,9 centimeter) groot. Dit model wordt verkrijgbaar met 32 of 64 gigabyte geheugen. Er zijn aansluitingen voor microSD, USB 2.0 en Micro HD Video.

De zwaardere variant weegt 903 gram, is 13,5 millimeter dik en heeft eveneens een 10,6 inch scherm. Deze tablet heeft een Intelchip, draait op Windows 8 en heeft 64 of 128 gigabyte geheugen. De aansluitingen zijn uitgebreid met microSDXC, USB 3.0 en een Mini DisplayPort. 

Vernieuwend aan de tablet is vooral de hoes die ook als toetsenbord dienst doet. Ook deze is in twee soorten verkrijgbaar: de 3 millimeter dikke Touch Cover met touch-toetsen en de 5 millimeter dikke Type Cover, die meer op een regulier toetsenbord van een laptop lijkt, compleet met trackpad. De Surface kan leunen op een uitklapbare standaard.

De prijzen van de tablet zijn nog niet bekend, maar zijn volgens Microsoft vergelijkbaar met soortgelijke producten. De Surface ligt waarschijnlijk in de herfst in de winkels.