Redactie - 18 juni 2012

Google noemt politieke censuur verontrustend


Google krijgt steeds vaker verzoeken van regeringen om politieke inhoud te verwijderen uit de zoekresultaten of door Google beheerde sites als YouTube. Dat maakt het bedrijf bekend in zijn halfjaarlijkse Transparency Report.

"Dit is de vijfde keer dat we deze gegevens bekendmaken", schrijft Google-analist Dorothy Chou in een toelichting. "En net als alle andere keren, is ons gevraagd om politieke uitingen te verwijderen. Het is alarmerend, niet alleen omdat de vrijheid van meningsuiting in het geding is, maar ook omdat sommige verzoeken afkomstig zijn van landen waar je het niet van zou verwachten - Westerse democratieën die je niet met censuur associeert."

Als voorbeelden noemt zij Spanje, dat vroeg om verwijzingen te verwijderen naar blogs die kritiek leverden op autoriteiten, en Polen, dat eveneens links naar een kritische site verwijderd wilde zien. Op beide verzoeken ging Google niet in. 
Ook willigde Google een verzoek van de Canadese regering niet in om een YouTube-video te verwijderen van een Canadese burger die op zijn paspoort plast en het door de wc spoelt.

Google moet geregeld op last van de rechter links en YouTube-video's verwijderen; het meest in Brazilië, waar de regelgeving tegen smaad vrij ver gaat. Ook heeft het bedrijf Britse video's verwijderd die terrorisme zouden promoten en Thaise filmpjes die de monarchie beledigden.

(c) ANP