Redactie - 11 juni 2012

Logistiek zonder Papier in MKB innovatie Top 100


Het Hoornse Logistiek zonder Papier is met haar innovatieve product “LoadIT” op de 17eplaats geëindigd op de ranglijst van 100 concrete innovaties die het Nederlandse Midden- en Kleinbedrijf heeft gerealiseerd. Op de Floriade in Venlo werd de MKB innovatie Top 100 bekend gemaakt. Alle 100 genomineerde bedrijven hebben succesvolle innovaties doorgevoerd op het gebied van product, dienst, proces of organisatie.

“Na de nominatie voor de Gouden Kans 2012 voor de meest innovatieve ondernemer van Noord Holland, nu de 17e plaats op de MKB Top 100! Een mooie waardering voor het digitaal verbinden en transparant maken van logistieke ketens. Onze medewerkers mogen er trots op zijn”, aldus Manuel Villena, directeur Logistiek zonder Papier.

Papier is geduldig. De wet loopt achter technische ontwikkelingen aan. Het gaat snel, heel snel. “Daarom zijn we ook bij overheden, nationaal en internationaal, aan het lobbyen om wet- en regelgeving passend te maken aan de technologische ontwikkelingen”, vertelt Villena. Op de vraag dat Logistiek zonder Papier toch niet echt een internationale naam is begint Villena te glunderen en zegt:”Het was in eerste instantie niet de opzet om internationaal actief te zijn. Inmiddels zijn we in diverse EU landen betrokken om elektronische gegevensuitwisseling in logistieke ketens mogelijk te maken. Daarbij geloof ik in een gelijk en eerlijk spelveld en maken de gebruikers van ons systeem, LoadIT, al haar transportactiviteiten voor handhavende partijen transparant en dat alleen al is uniek.” De achterliggende gedachte is dat goed gedrag beloond moet worden. Alles wat handhavende partijen al weten hoeft men niet te controleren en zo kan kostbare controletijd ingezet worden om juist zaken te controleren die niet bekend zijn.

Organisaties zullen bewuste keuzes maken om juist wel of niet transparant te werken. “Iedereen heeft de mond vol over transparantie, maar altijd alleen bij een ander!” zwengelt Villena de discussie aan. Zo heeft bijvoorbeeld recent bierbrouwer Bavaria en afvalinzamelaar Van Happen Containers  bewust ervoor gekozen om haar transportstromen transparant te maken en ook afvaldienstverlener Van Gansewinkel maakt nu gebruik om diverse afvalstromen die over het water vervoerd worden, transparant te maken. De MKB innovatie Top 100 is de grootste en belangrijkste prijs voor MKB bedrijven. Het is een initiatief van Syntens Innovatiecentrum en word mede mogelijk gemaakt door NRC Handelsblad, Mercedes-Benz en NL Octrooicentrum en werd dit jaar ondersteund door Greenport Venlo en de Provincie Limburg.