Redactie - 03 juni 2012

Windows 8 is ‘netbook-killer’


Het feit dat Windows 8 geen goedkope Starter-edition krijgt maar alleen twee duurdere varianten, is de doodsteek voor netbooks. Dat zegt een topman van een grote, anoniem blijvende, computerfabrikant tegen de Britse site PC Pro.

Van Windows 8 komen twee consumentenedities, een standaardversie en een pro-uitvoering. Maar een goedkope uitgeklede versie zoals de Windows 7 Starter Edition, komt er niet. Daardoor moet na de release van Windows 8 automatisch de duurdere standaardversie worden geïnstalleerd op netbooks, wat de prijs van deze groep voordelige laptops zeker 100 dollar hoger zal maken.

De topman van het computerbedrijf zegt dat zijn firma geen heil meer zien in de verkoop van netbooks. Ze zouden er wel mee door willen gaan, maar de markt was sowieso al een stuk kleiner geworden door de opmars van tablets. De laatste twee jaar is de verkoop van netbooks ingestort. Dell liet in december al weten te stoppen met de verkoop ervan. Veel andere computerbedrijven hebben dat voorbeeld inmiddels al gevolgd.