Redactie - 01 juni 2012

UNIT4 introduceert software voor begeleiding bij overgang naar werkkostenregeling


UNIT4 introduceert een softwareprogramma dat organisaties helpt bij het overstappen naar de werkkostenregeling. Behalve inzicht in de financiële impact van de werkkostenregeling, geeft 
UNIT4 WKR-Overstapper werkgevers richtlijnen voor eventuele aanpassingen in de arbeidsvoorwaarden en advies voor aanpassingen in de inrichting van de salaris- en financiële administratie.

De werkkostenregeling geeft sinds 2011 nieuwe fiscale regels voor vergoedingen aan werknemers en is vanaf 2014 verplicht voor alle werkgevers in Nederland. Uit onderzoek van UNIT4 blijkt dat nog maar weinig organisaties zijn overgestapt, omdat de overstap een enorme impact op de bedrijfsprocessen heeft. Daarnaast is het voor veel werkgevers lastige materie, waardoor ze het zo lang mogelijk uitstellen. Het recente lente-akkoord geeft echter een impuls om tot snelle overstap over te gaan. Onderdeel daarvan is de mogelijke afschaffing van de fiscaal vrijgestelde kilometervergoeding voor woon-werkverkeer vanaf 2013. Als dat doorgaat, biedt de werkkostenregeling in veel gevallen de enige uitweg tot onbelaste voortzetting van die reiskostenvergoedingen. Reden temeer om 2012 te benutten ter voorbereiding op een overstap per 1 januari 2013.

UNIT4 WKR-Overstapper maakt het volgen van opleidingen en het inhuren van externe consultants voor deze transitie in veel gevallen overbodig. Via een stappenplan en een vragenlijst wordt uitgelegd welke administratieve gegevens vereist zijn voor de berekening van de effecten van de overstap naar de werkkostenregeling.

In de software moeten per arbeidsvoorwaarde gegevens uit de administratie worden ingevoerd. Na een berekening ontstaat er een rapport met daarin de financiële gevolgen van de overstap naar de werkkostenregeling bij gelijkblijvende arbeidsvoorwaarden. Vervolgens kan de werkgever, eventueel met behulp van de gegeven richtlijnen, bepalen of hij de arbeidsvoorwaarden aanpast. De financiële effecten van deze aanpassingen zijn ook te berekenen met UNIT4 WKR-Overstapper.

Karel van der Heiden, directeur UNIT4 HR Solutions en Herman de Jonge, directeur UNIT4 Accountancy: “Uit ons recente onderzoek onder werkgevers en accountantskantoren blijkt dat organisaties opzien tegen de overstap naar de werkkostenregeling. Veelgenoemde reden is de onduidelijkheid over de precieze impact. UNIT4 WKR-overstapper brengt de effecten in kaart en helpt organisaties stap voor stap door het proces, zonder werkgevers met overbodig werk op te zadelen. Hiermee kunnen ze kosten voor inhuur van externe adviseurs beperken. UNIT4 WKR-Overstapper signaleert ook in welke gevallen het wél raadzaam is om een adviseur te raadplegen of contact met de Belastingdienst op te nemen. UNIT4 WKR-overstapper begeleidt organisaties in begrijpelijke taal door de verandering, zodat ze weloverwogen over kunnen op de werkkostenregeling voordat deze per 1 januari 2014 verplicht is.”